Prusian i Lartë (gjermanisht: Hochpreußisch) është grupi i dialekteve gjermane qendrore të Lindjes në ish-Prusinë Lindore, në sotme Voivodeship Warmish-Masurian, Poloni. Prusian i Lartë u zhvillua në shekujt 13-15, të sjellë nga kolonët gjermanë kryesisht nga Silesia dhe Turingia, dhe u ndikua nga gjuha prusiane e Vjetër Baltike.

Dialektet e larta prusiane u flisnin më së shumti në rajonin katolik të Warmia dhe rajonin e afërm të Oqeanit Prusian të Oqeanit përtej lumit Passarge në perëndim (rreth Preußisch Holland dhe Mohrungen), të ndara në Breslausch (nga Silesian Breslau) dhe Oberländisch. Ata u ndanë nga zona e ulët dialektike prusiane nga linja Benrath isogloss në perëndim, veri dhe lindje; në jug ata kufizuan në rajonin polak Masurian polak.

Ashtu si Silesian German, Prussian i Lartë është i vdekur për shkak të evakuimit dhe dëbimit të popullatës gjermanofolëse nga Provinca e Prusisë Lindore gjatë dhe pas Luftës së Dytë Botërore. Dialekti ka pak folës të mbetur sot.

BurimetRedakto