Diskutim:Alfabeti Fonetik Ndërkombëtar

Shto një temë
Active discussions
Kjo faqe këtu është vetëm për diskutim mbi artikullin Alfabeti Fonetik Ndërkombëtar. Wikipedia nxit diskutimin mes vullnetarëve të saj dhe nuk do të censurojë komente bazuar në pikëpamjet ideologjike ose politike. Wikipedia nuk do t’i ndryshojë komentet. Ato ose do të publikohen, ose do të fshihen nëse nuk u binden rregullave kryesore.
Fillo një temë të re diskutimi.
Ju lutemi nënshkruani me: – ~~~~

Të gjitha komentet u nënshtrohen këtyre rregullave:

  • Përmbajuni temës!
  • Nuk lejohen: sharje, fyerje, fjalor i papërshtatshëm, gjuhë që përmban urrejtje, sulme personale, thirrje për dhunë apo çdo qëndrim tjetër jo i rregullt.

Përdorimi i AFN-së në Wikipedia. Edhe përkundër faktit që gjuha shqipe është fonetike shihet e arsyeshme që për lehtësim të nxënsve të gjuhëve të huaja të përdoret paralel me shqiptimin edhe AFN-ja.

Për shqiptarët për të cilët nuk kanë njohuri mbi përdorimin e AFN-së qëndron shqiptimi që pasonë pas shkrimit lexo:, një shqiptim i ndonjë anëtari të projekti apo nga një burim i cituar. --Hipi Zhdripi 18 Maj 2007 09:46 (UTC)

SaktësiaRedakto

RradhaMe ndihmën e tij munden tingujt e të gjitha gjuhëve njerëzore të përshkruhen saktë., duhet të hiqet. Jo pse unë kam qefë kështu por saktësia ka dallim nga marrëveshja apo kontrata. AFN-ja nuk është e saktë, por është një marrëveshje se si të shkruhen disa tone dhe asgjë tjetrër. Se si i shqiptohen/theksohen/folen ato simbole ajo është punë tjetër. Për gjuhen shqipe vetëm alfabeti i shqipes është i "saktë". Edhe Alfabeti i shqipes nuk mund të jetë i saktë por si i till i përmbledhë tonet më kryesore të cilat i qesin nga goja shumica e shqiptarve edhe pse ato për disa noanca ndryshojnë nga individi në individ. P.sh. askush në botë nuk mund të qesë nga goja si shqiptari kur e lexonë këtë xyth, toni që lëshohet nga goja e shqiptarit (dallon nga individi në individ për noanca) dallon thelbësisht nga të huajt.--Hipi Zhdripi 7 Korrik 2007 03:47 (UTC)

Rradha duhet ndryshuar në: Folësit e gjuhëve të cilat nuk janë fonetike, me ndihmën e AFN-së mundohen që t´i afrohen shqiptimit të fjalëve siç i theksonë origjina.

Internet Archive BotRedakto

Përshëndetje, redaktorë!

Sapo ndryshova 1 lidhje të jashtme te artikulli Alfabeti Fonetik Ndërkombëtar. Ju lutem, shpenzoni pak kohë për të shqyrtuar redaktimin tim. Nëse keni ndonjë pyetje ose dëshironi që t'i injoroj lidhjet apo faqet krejtësisht në të ardhmen, ju lutem, vizitoni këtë faqe për informacione të mëtejshme. Kam bërë këto ndryshime:

Kur të keni mbaruar së shqyrtuari ndryshimet e mia, mund të ndiqni udhëzimet te stampa më poshtë për të rregulluar çdo problem me adresat.

Gjithë të mirat!—InternetArchiveBot (Raporto bug) 14 shtator 2019 18:02 (CEST)

Return to "Alfabeti Fonetik Ndërkombëtar" page.