Ndër kulturat myslimane një Divan (nga persishtja/osmanishtja دیوان divân; arabishtja: ديوان‎, dīwān) shënjon një libër në të cilin janë mbledhur poemat lirike të një poeti, me rend alfabetik të kadencës ose kronologjik të këngëve.[1] Zakonisht këto përmbledhje përjashtonin poemat e gjata të autorëve, mesnevet.[2] Në letërsinë shqiptare është shfaqur si përmbledhje te vepra e NezimitBeratit.

Bismiláh, nisa divanë,

Me sevdatë tate ja Mevla,

Për Muhamed Mustafanë,

Zemra vate, ja Mevla.

ahengun qytetar përbën perden e dhjettë, ku përfshihen këngët, rima e të cilave shtjellohet sipas rendit alfabetik.[1]

Etimologjia

Redakto

Referime

Redakto
  1. ^ a b Dizdari, Tahir (2005). "Divan-i". Fjalori i Orientalizmave në Gjuhën Shqipe. Tiranë: Instituti Shqiptar i Mendimit dhe i Qytetërimit Islam. fq. 218.
  2. ^ De Blois, François (2011). "Dīvān". Encyclopædia Iranica (në anglisht). Marrë më 21 korrik 2021.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)