Ellen Fries (23 shtator 1855 – 31 mars 1900) ishte një feministe dhe shkrimtare suedeze. Ajo u bë gruaja e parë me Ph.D.Suedi më 1883. [1] Ajo ishte e përfshirë edhe në themelimin e disa organizatave të grave.

Biografia Redakto

Ajo u lind në 1855 në Rödslegård në Törnsfall, Qarku Kalmar, nga koloneli Patrik Constantin Fries dhe Beata Maria Borgström. [2] Ajo studioi në Åhlinska flickskolan dhe u diplomua me një diplomë profesionale nga Wallinska skolan në Stokholm më 19 maj 1874. Ajo studioi gjuhë dhe art duke udhëtuar në Paris dhe Leipzig dhe ishte mësuese e gjuhës në Wallinska skolan në 1875-1877. Universitetet në Suedi ishin hapur për të dy gjinitë në 1870. Fries u regjistrua si studente në Universitetin Uppsala më 12 tetor 1877. Ajo studioi histori, gjuhë nordike dhe shkenca politike dhe iu dha bursa Kraemerska stipendiet. Ajo u bë gruaja e parë me Ph.D. në Suedi më 31 maj 1883. Ajo ishte mësuese e historisë në Wallinska skolan në Stokholm 1884–1886 dhe në shkollën Åhlinska flickskolan nga 1885; në 1890, ajo u bë drejtoresha e saj. [3]

Në 1884, ajo ishte një nga gjashtë që thirrën takimin e parë të lëvizjes feministe Shoqata Fredrika Bremer ; ajo inicioi themelimin e Këshillit Kombëtar të Grave Suedeze ( Svenska kvinnors nationalförbund ) në 1896, dhe një nga pesë bashkëthemeluesit e shoqërisë Nya Idun . [4]

Nga viti 1881, ajo ishte aktive në gazetën feministe të Sophie Adlersparre, Tidskrift për hemmet, kryesisht duke kontribuar me biografitë e grave, dhe ajo ishte gjithashtu redaktore e përbashkët e gazetës në 1883-1885. Ajo kontribuoi me artikuj si profesioniste e pavarur në gazeta të ndryshme, të tilla si Dagny 1886–1895, Framåt 1886, Verdandi 1888, Hemåt 1892, Nya Idun 1891–1892, Stockholms Dagblad 1884–1885, si dhe fjalorin norvegjez 1884–1885, si dhe 18 bokdis 1885, si dhe 1885. [3]

Në 1886 dhe 1899-1900, ajo dha leksione për shekujt 17 dhe 18 në Pedagogiska lärokursen në Stokholm.

Fries vdiq në Stokholm në vitin 1900.

Punimet Redakto

 • Märkvärdiga qvinnor, 2 vol. (1890–1891)
 • Sverges sista häxprocess i Dalarne 1757–1763 (1893)
 • Den svenska odlingens stormän. Lefnadsteckningar för skola och hem. (1896–)
 • Teckningar ur svenska adelns familjelif i gamla tider (part 1, 1895)

Pjesa e dytë u botua pas vdekjes së saj nga babai i saj:

 • Teckningar ur svenska adelns familjelif i gamla tider (part 2, 1900)
 • Svenska kvinnor (1920)
 • "Om samskolor", Dagny no. 2 (1892)
 • "Kvinnan och försvaret", Dagny no. 8 (1892)
 • "Flickskolemötet i Lund sommaren 1893" Dagny, no. 6 (1893)
 • "Några blad ur svenska kvinnans historia under sjuttonhundratalet" Dagny no. 4–5 (1895)
 • Kvinnliga elementärundervisningen i Frankrike (travelogue, 1885)

Referime Redakto

 1. ^ "Ellen Fries", Store norske leksikon (në norvegjishte letrare), 2020-02-26, marrë më 2022-04-18
 2. ^ "Ellen Fries - Historiesajten". historiesajten.se (në suedisht). Marrë më 2022-04-18.
 3. ^ a b Hildebrand, Bengt. "Ellen Fries". Svenskt Biografiskt Lexikon (në suedisht). Marrë më 2022-04-18. Gabim referencash: Invalid <ref> tag; name ":0" defined multiple times with different content
 4. ^ "2. Ellen F.". Nordisk familjebok (në suedisht). fq. 1400–1401.