Merge-arrows.svg
Ndihmoni që kjo pjesë dhe pjesa Enigma (makineria) të bashkohen në një artikull të vetëm. {{{2}}}


Në historinë e kriptografisë "Enigma" ishte një makineri shifrore (numerike) që përdorej për të shifruar (koduar) dhe deshifruar (dekoduar) mesazhet sekrete (e fshehta). Më saktë Enigma është një makineri elektro-mekanike me rrotëza. Ky aparat hyri në treg në vitet 1920, u përvetësua dhe u përdor në ushtri dhe shërbimet e fshehta shtetërore nga shumë kombe, por më tepër nga Gjermania naziste para dhe gjatë Luftës së Dytë Botërore. Shpikësi i makinës "Einigma" është elektroinxhinieri gjerman Artur Sherbius (1878-1929).
Fjala enigma (αίνιγμα) rrjedh nga greqishtja dhe do të thotë gjëegjëzë.

Makina gjermane e (de)kodimit ENIGMA.

HistoriaRedakto

Familja e Enigmës përfshinte dizajne të shumta. Më të vjetrat ishin modele reklamë që datojnë që në vitet '20. Duke filluar nga mesi i viteve '20, ushtria gjermane filloi të përdorë Enigmë, duke përdorur një seri numrash të cilët ndryshonin për shkaqe sigurie.Vende të ndryshme miratuan ose përshtatën dizajnin për makinat e tyre të shifrave. Rreth 100,000 makineri Enigmë u ndërtuan. Pas përfundimit të Luftës së Dytë Botërore, aleatët shitën makinat e kapura Enigmë, të cilat konsiderohen edhe tani si të sigurta në vendet në zhvillim.

Modelet reklamëRedakto

Më 23 shkurt 1918, Arthur Scherbius aplikoi për një patentë mbi makinat shifrore që përdornin helika. Scherbius dhe E. Richard Ritter themeluan firmën Scherbius & Ritter. Ata iu drejtuan me dizajnin e tyre Marinës Gjermane dhe Zyrës së Jashtme, por asnjë nga agjensitë nuk ishte e interesuar. Scherbius & Ritter pastaj ia caktoi të drejtat e patentës Gewerkschaft Securitas,e cila themeloi Chiffriermaschinen Aktien-Gesellschaft (Korporata e Rezervave të Makinave të Shifrave) më 9 korrik 1923; Scherbius dhe Ritter ishin në bordin e udhëheqësve.

Enigma ARedakto

Chiffriermaschinen AG filloi reklamimin e një makinerie me helika -Modeli Enigma A-, e cila u shfaq në Kongresin e Bashkimit Postar Postar në vitin 1924. Makina ishte masive dhe e rëndë, duke përfshirë një makinë shkrimi. Kishte përmasa 65 × 45 × 38 cm dhe peshonte rreth 50 kilogramë.

ParimiRedakto

NdërtimiRedakto

PunimiRedakto

PërdorimiRedakto

Shiko edheRedakto

Lidhje të jashtmeRedakto