Enver Petrovci lindi më 28 shkurt 1954Prishtinë. Është një aktor dhe regjisor shqiptar. Fillimishtë studioi në Shkollën e Lartë Pedagogjike në Prishtinë në degën e aktrimit, më pastaj mbaroi studimet Universitare për aktor edhe në Fakultetin e Arteve Dramatike në Universitetin e Beogradit. Ka arritur karrierë shumë të suksesshme në teatër, sidomos në atë "Atelieja 212" me rolet e luajtuara aty u bë i njohur në mbarë ish Jugosllavinë duke u vlerësuar si një nga aktorët me të famshëm të asaj kohe. Pas mbarimit të luftës në ish Jugosllavi, pas vitit 1999 vazhdoi me sukses karrierën e tij artistike kryesisht në trojet shqiptare, në Kosovë, Shqipëri por edhe më gjerë.

Enver Petrovci
U lind në28 shkurt, 1954
KombësiaShqiptar

Interpretimet e tij në film ishin gjithashtu shumë të mirëpritura duke arritur famë shumë të madhe në kinematografinë ish jugosllave, shqiptare dhe ndërkombëtare.

Është njëri nga themeluesit dhe profesorët e parë të degës së Artit Dramatik pranë Fakultetit të Arteve në Univerisitetin e Prishtinës. Pra, në vitin 1989 ai kthehet nga Beogradi për të ligjëruar lëndën e aktrimit në Universitetin e Prishtinës, ku dhe formohen kuadro të reja të aktorëve në Kosovë.


Veprat artistike

Redakto

Teatër

Redakto
 • Idioti - regjinë dhe rolin kryesor
 • Dëshmitari kryesor - regjisor
 • Kush më ka faj që jam shqiptar - regjisor
 • Guxim për vrasje - rolin kryesorë

Filmografia

Redakto
 1. [2013] O sa mirë si Gazmend Berisha
 2. [2011] Top je bio vreo si Sakib
 3. [2010] The War Is Over si Principal Milić
 4. [2009] Gomaret e kufirit si komandanti i policise kufitare
 5. [2008] Sekretet as Mero
 6. [2006] Anatema as Col. Lilić
 7. [2005] Lost Son
 8. [2003] Black Flowers as Nan Golemi
 9. [2000] Gorski vijenac si Skender Aga
 10. [1998] Tri palme za dve bitange i ribicu as Skočajić
 11. [1998] The Hornet as Salih
 12. [1994] Nekrologji
 13. [1993] Laksi slucaj smrti si babai i Reljes
 14. [1992] Bulevar revolucije
 15. [1992] Prokleta je Amerika si Pantić (segment prej "Sangarepo, ti ne rastes lepo")
 16. [1991] Bolji zivot 2 si Florijan Trajković
 17. [1991] Krug
 18. [1991] Djelidba
 19. [1991] Praznik u Sarajevu
 20. [1990] Sex-partijski neprijatelj br. 1 as Drndač
 21. [1990] Gluvi barut as Uros
 22. [1990] Narodni poslanik
 23. [1990] Sekulic -si polic
 24. [1990] Stanica obicnih vozova
 25. [1990] East of East (si Enver Petrović)
 26. [1990] Migjeni si nje shkrimtar shqiptarë Millosh Gjergj Nikolla alias Migjeni
 27. [1989-1990] Specijalna redakcija si Bekteši
 28. [1989] Hajde da se volimo 2 as Omer
 29. [1989] Forbidden Sun as Lt. Ionnides
 30. [1989] Obicna prica
 31. [1989] Sargarepo ti ne rastes lepo
 32. [1988] Manifesto as The King
 33. [1988] Ortaci si John Smith Fitzgerald Petrovci
 34. [1988] The Bizarre Country si shefi i ri i policisë
 35. [1988] A Film with No Nam
 36. [1988] Decji bic si Rade Pajic 'Pera'
 37. [1988] Rojet e mjegulles
 38. [1987] Uvek spremne zene as Raša
 39. [1987] Zivot u grobljanskoj si Marković
 40. [1986] Jugovizija si nikoqir
 41. [1986] Vrenje
 42. [1985] Rade Vujovic as Liht
 43. [1985] Dvostruki udar
 44. [1984] Opasni trag as Cemail
 45. [1984] Lazar
 46. [1983] Stepenice za nebo as Predrag Vučković
 47. [1982] Krojaci dzinsa
 48. [1981] Sedam sekretara SKOJ-a
 49. Josip Kolumbo – Episode #1.6 (1981) … Josip Kolumbo – Episode #1.4 (1981) … Josip Kolumbo – Episode #1.3 (1981) … Josip Kolumbo – Episode #1.2 (1981) … Josip Kolumbo
 50. [1980] Kur pranvera vonohet
 51. [1979] Kur pranvera vonohet
 52. [1979] Jutarnji disk dzokej
 53. [1979] Slom si Slobodan Dimitrijevic
 54. [1979] Ti medjutim stojis na velikoj reci

Lidhje të jashtme

Redakto