Hape menynë kryesore


Enver Petrovci lindi më 28 shkurt 1954Prishtinë. Është një aktor dhe regjisor shqiptar.Në fillim studoi në Shkollën e Lartë Pedagogjike në Prishtinë në degën e aktrimit, më pastaj mbaroi studimet Universitare për aktor edhe në Fakultetin e Arteve Dramatike në Universitetin e Beogradit. Ka arritur karrierë shumë të sukseshme në teatër,sidomos në atë "Atelieja 212" dhe me rolet e luajtuara aty u bë i njohur nëpër mbarë ish Jugosllavinë duke u vlerësuar një nga aktorët me të famshëm të asaj kohe. Pas mbarimit të luftës e vazhdoi me sukses karrierën artistike në Prishtinë e në qendra të tjera shqiptare.

Enver Petrovci
EnverPetro.jpg
Informacione personale
Ditëlindja 28 shkurt, 1954
Vendlindja Prishtinë, Kosovë
Kombësia Shqiptar

Interpretimet e tij në film ishin gjithashtu shumë të mirëpritura duke arritur famë shumë të madhe në kinematografinë ish jugosllave, kosovare dhe ndërkombëtare.

Është një ndër themeluesit e degës së Artit Dramatik dhe Akademisë së Arteve në Univerisitetin e Prishtinës në vitin 1989, ai kthehet nga Beogradi për të ligjëruar lëndën e aktrimit në këtë Universitet dhe formon kuadro të reja të aktorëve në Kosovë.


Veprat artistikeRedakto

TeatërRedakto

  • Idioti - regjinë dhe rolin kryesor
  • Dëshmitari kryesor - regjisor
  • Kush më ka faj që jam shqiptar - regjisor
  • Guxim për vrasje - rolin kryesorë

FilmografiaRedakto

  1. [2013] O sa mirë si Gazmend Berisha
  2. [2011] Top je bio vreo si Sakib
  3. [2010] The War Is Over si Principal Milić
  4. [2009] Gomaret e kufirit si komandanti i policise kufitare
  5. [2008] Sekretet as Mero
  6. [2006] Anatema as Col. Lilić
  7. [2005] Lost Son
  8. [2003] Black Flowers as Nan Golemi
  9. [2000] Gorski vijenac si Skender Aga
  10. [1998] Tri palme za dve bitange i ribicu as Skočajić
  11. [1998] The Hornet as Salih
  12. [1994] Nekrologji
  13. [1993] Laksi slucaj smrti si babai i Reljes
  14. [1992] Bulevar revolucije
  15. [1992] Prokleta je Amerika si Pantić (segment prej "Sangarepo, ti ne rastes lepo")
  16. [1991] Bolji zivot 2 si Florijan Trajković
  17. [1991] Krug
  18. [1991] Djelidba
  19. [1991] Praznik u Sarajevu
  20. [1990] Sex-partijski neprijatelj br. 1 as Drndač
  21. [1990] Gluvi barut as Uros
  22. [1990] Narodni poslanik
  23. [1990] Sekulic -si polic
  24. [1990] Stanica obicnih vozova
  25. [1990] East of East (si Enver Petrović)
  26. [1990] Migjeni si nje shkrimtar shqiptarë Millosh Gjergj Nikolla alias Migjeni
  27. [1989-1990] Specijalna redakcija si Bekteši
  28. [1989] Hajde da se volimo 2 as Omer
  29. [1989] Forbidden Sun as Lt. Ionnides
  30. [1989] Obicna prica
  31. [1989] Sargarepo ti ne rastes lepo
  32. [1988] Manifesto as The King
  33. [1988] Ortaci si John Smith Fitzgerald Petrovci
  34. [1988] The Bizarre Country si shefi i ri i policisë
  35. [1988] A Film with No Nam
  36. [1988] Decji bic si Rade Pajic 'Pera'
  37. [1988] Rojet e mjegulles
  38. [1987] Uvek spremne zene as Raša
  39. [1987] Zivot u grobljanskoj si Marković
  40. [1986] Jugovizija si nikoqir
  41. [1986] Vrenje
  42. [1985] Rade Vujovic as Liht
  43. [1985] Dvostruki udar
  44. [1984] Opasni trag as Cemail
  45. [1984] Lazar
  46. [1983] Stepenice za nebo as Predrag Vučković
  47. [1982] Krojaci dzinsa
  48. [1981] Sedam sekretara SKOJ-a
  49. Josip Kolumbo – Episode #1.6 (1981) … Josip Kolumbo – Episode #1.4 (1981) … Josip Kolumbo – Episode #1.3 (1981) … Josip Kolumbo – Episode #1.2 (1981) … Josip Kolumbo
  50. [1980] Kur pranvera vonohet
  51. [1979] Kur pranvera vonohet
  52. [1979] Jutarnji disk dzokej
  53. [1979] Slom si Slobodan Dimitrijevic
  54. [1979] Ti medjutim stojis na velikoj reci

Lidhje të jashtmeRedakto