Epilepsia (nga greqishtja e vjetër ἐπίληψις, epílēpsis - shpërthim, sulm; nga latinishtja epilepsia si dhe nga greqishtja e sotme ἐπίληπτος, epílēptos - sulmoj, kap) është një sëmundje me së paku dy sulme epileptike (sulme me ngërçe), të cilat shkaktohen pa asnjë arsye e cila mund të parashikohet.

Një sulm epileptik shkaktohet si pasojë e shkarkimeve sinkrone paroksizmale (në formë të sulmeve) të qelizave nervore të trurit, gjë që dërgon tek sjelljet apo gjendjet shpirtërore stereotipike. Kjo sëmundje ka për të sëmurin ndikim të madh në jetën e tij të përditshme, dhe kjo gjë duhet të merret parasysh gjatë mjekimit të saj.

Po ashtu edhe të kafshët mund të paraqitet një sëmundje, që ka një pamje të ngjashme me epilepsinë tek njeriu.

Pak historiRedakto

Epilepsia është më e vjetër se njerëzimi (pasi që secili tru me kompleksitet të mjaftuar, d.m.th jo vetëm ai i njeriut por edhe truri i llojeve të majmunit - kanë ekzistuar para njeriut - mund të shkaktoj shkarkime nervore me pasoja epileptike) dhe u takon sëmundjeve më të shpeshta kronike. Jo rrallë gjatë historisë personat me epilepsi u stigmatizuan nga shoqëria. P.sh. gjatë kohës së nacional-socializmit në Gjermaninë e Luftës së Dytë Botërore, personat me epilepsi konsideroheshin si “persona me jetë pa vlerë”! Personat me kete lloj semundje jane te pushtuar nga streset e perditshme qe vijne si rezultat i perceptimit te kufizuar.Ajo është nje semundje qe shkaktohet nga traumat si dhe nga demtimet e ndryshme te trurit.Kjo semundje shoqerohet me humbje te ndergjegjes drdhje humbje te kujteses dhe shfaqje te imazheve te paqena(halucinacione).

DiagnozaRedakto

Anamneza e pacientit si dhe EEG (Elektroencefalogrami), si dhe sipas nevojës metoda radiologjike (CT) dhe laboratorike (pasqyra e gjakut).

Format e epilepsisëRedakto

Në mënyrë shumë të thjeshtëzuar epilepsia mund ndahet në këto dy forma:

  • Epilepsia fokale (e pjesërishme)
  • Epilepsia e gjeneralizuar (e përgjithshme)

TerapiaRedakto

  • Medikamente kundër ngërçit (përpëlitjes, spazmës) – Antikonvulsiva/Antiepileptika:
  • Kirurgjia e epilepsisë
  • Stimulimi i Nervus Vagus

Personalitete të njohura që vuanin nga e epilepsiaRedakto

Leka i Madh, Julius Caesar, Napoleoni, Gustave Flaubert, Dostojewski, Agatha Christie, Molière, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Vincent van Gogh, Georg Friedrich Händel, Paganini, Alfred Nobel, Papa Pius IX Cameron Boyce etj.

Shih edheRedakto

Epilepsitë dhe Konvulsionet në moshën fëminore

  Commons: Epilepsy – Album me fotografi dhe/apo video dhe materiale multimediale