Erthogrul Gaziu (në literaturë edhe si Ertuğrul apo Ertoğrul, 1198-1281) ose Ertugruli ishte kryeparë i një fisi me prejardhje turkmene, përndryshe i ati i Osmani I-rë, themeluesit të Perandorisë Osmane.

Tyrbja e Gazit

Në bazë të burimeve islame dhe atyre bizantine të publikuara deri më tani, mund të kuptohet se për Gazin, për të parën herë është shkruar nga fundi i shekullit XV. Emri i tij përmendet në një letër të Bajezidi i I-rë dërguar Tamerlanit. Të dhënat më vonshme kryesisht kanë karakter mitologjikë.[1] Si do që të jetë, nga këto të dhëna nxirren përfundime se Gazi ishte një prirës fisi turkmenë, i cili duket që nëpërmjet dyndjeve mongole në Azinë e Vogël kishte ardhur aty dhe kishte zënë vend rreth viteve 1234-1235Anadolli. Më vonë, u vu në krye të një sulltanati të Selxhukëve në kufi me Perandorin Bizantine. Nga aty nën hijen e kryesuesit të Selxhukëve mori pjesë në përleshje me Tartarët dhe ndërkohë edhe plaçkiste nëpër trojet e Perandorisë Bizantine. Drejtonte emiratin e Sullatanit selxhuk ku me vone u forcua dhe u fuqizua (nga djali i tije Sulltan Osmani) shume deri ne piken qe u be Perandoria Osmane.

Ertugrul beu u nis me 80 ushtare per te pushtuar keshtjellen e Alepos me ne krye komandant Titusin. Një Tyrbe në vendin e thirrur në literaturë si Söğüt, thuhet të jetë e tija.

Pa dashur te devijojme nga e verteta , udherefyesi i Erthogrulit dhe i Shah Sulejmanit ka qene Sheh (udheheqes shpirteror) Ibën Arabi ose sic njihet ne Islam, Myhedin Arabiu para ardhesi i Haxhi Bektashi Veliut. Me ardhjen ne jete te djalit me te vogel te Erthogrulit, Osmani i cili ka ka shkuar ka mare uraten ne Hynqari Haxhi Bektashi Veliu, dhe per 500 vjet ate perandori e ka mbajtur gjalle Haxhi Bektashi Veliu.

Fisi i Kajive jane pjese e nje prej 4 shtyllave te Islamit (Tarikati). Vellezerit e tij ishin: Dyndar Beu, Sungurtekin Beu, Gyndodu Beu. Ertugurul vdiq ne moshen 83 vjecare.

LiteraturëRedakto

  • J. H. Mordtmann in: E. J. Brill's First Encyclopaedia of Islam 1913–1936, Leiden 1987, Bd. III, Fjal kërkesa: Ertoghrul
  • Hans Miksch: Der Kampf der Kaiser und Kalifen. Bonn 1986

Burimi i të dhënaveRedakto

  1. ^ V. L. Ménage në: Encyclopaedia of Islam, Fjalkërkesa: Ertoghrul
Paria osmane
Parardhësi 
Sylejman Shah
 Para - Perandoria Osmane 
1227–1281
Pasardhësi 
Osman I