Evropa juglindore është pjesë gjeografike dhe gjeopolitike e Evropës, ku përfshihen Gadishulli ballkanik dhe vendet fqinje të tij si dhe Qipro.

Evropa juglindore në të kuqrremtë ndërsa shtetet pjesërisht në të në portokalli

Aty bëjnë pjesë 8 shtete: Shqipëria, Bosnja dhe Hercegovina, Bullgaria, Qiproja, Mali i Zi, Greqia, Kroacia, Maqedoni, Kosova, Serbia, Turqia (pjesa evropiane).

Ne kuadrin e kësaj shtrireje gjeografike, territori i Republikës se Shqipërisë arrin ne një vije ajrore gjatësisë prej 355 km nga veriu ne jug dhe 150 km nga perëndimi ne lindje.

Shih dhe këtëRedakto