Falja, në kuptimin psikologjik, është procesi i qëllimshëm dhe vullnetar me anë të të cilit ai që mund të ndihet fillimisht i padrejtë, i viktimizuar, i dëmtuar ose i lënduar kalon përmes një procesi në ndryshimin e ndjenjave dhe qëndrimit në lidhje me një shkelës të caktuar për veprimet e tij/saj dhe kapërcen ndikimin. e ofendimit, të metës ose gabimit, duke përfshirë emocione negative, si pakënaqësia ose dëshira për hakmarrje. Teoricienët ndryshojnë në masën në të cilën ata besojnë se falja nënkupton gjithashtu zëvendësimin e emocioneve negative me qëndrime pozitive (d.m.th. një aftësi e shtuar për të toleruar shkelësin),[1][2][3] ose kërkon pajtim me shkelësin. Në disa kontekste ligjore, falja është një term për shfajësimin e dikujt nga borxhi, hua, detyrimi ose pretendime të tjera.[4]

Perandori Marcus Aurelius tregon mëshirë ndaj të mundurve pas suksesit të tij kundër fiseve (Muzeu Kapitolinë në Romë).

Në nivelin psikologjik, falja është e ndryshme nga falja e thjeshtë (duke parë një veprim si të dëmshëm, ende për t'u "falur" ose anashkaluar për arsye të caktuara "bamirësie"), justifikimi ose falja (thjesht lirimi i shkelësit nga përgjegjësia për një veprim). ose harresa (përpjekja për të hequr nga vetëdija kujtimin e një fyerjeje). Në disa shkolla të mendimit, ai përfshin një përpjekje personale dhe "vullnetare" për vetë-transformimin e gjysmës së një marrëdhënieje me një tjetër, në mënyrë që dikush të rikthehet në paqe dhe në mënyrë ideale tek ajo që psikologu Carl Rogers e ka cilësuar si "të pakushtëzuar". vlerësim pozitiv” ndaj tjetrit.[5][6] Falja mund të mbyllë një keqbërje të së shkuarës dhe ta largojë atë nga e tashmja.[7]

Si koncept psikologjik dhe si virtyt, përfitimet e faljes janë hulumtuar në mendimin fetar, filozofi, shkenca shoqërore dhe mjekësi. Falja mund të konsiderohet thjesht për sa i përket personit që fal, gjë që mund të përfshijë faljen e vetvetes. Kjo mund të jetë për sa i përket personit të falur ose për sa i përket marrëdhënies ndërmjet falësit dhe personit të falur. Në shumicën e konteksteve, falja jepet pa asnjë pritshmëri të drejtësisë restauruese dhe pa asnjë përgjigje nga ana e shkelësit (për shembull, dikush mund të falë një person që është i pa komunikuar ose i vdekur). Në terma praktike, mund të jetë e nevojshme që shkelësi të ofrojë një formë mirënjohjeje, si p.sh. një falje, ose të kërkojë në mënyrë eksplicite falje, në mënyrë që personi i dëmtuar të besojë se është në gjendje të falë.[8]

Dimensionet sociale dhe politike të faljes përfshijnë sferën rreptësisht private dhe fetare të "faljes". Nocioni "falje" përgjithësisht konsiderohet i pazakontë në fushën politike. Megjithatë, Hannah Arendt konsideron se “fakulteti i faljes” e ka vendin e vet në çështjet publike. Ajo beson se falja mund të çlirojë burimet si individualisht ashtu edhe kolektivisht përballë të pariparueshmes, duke i liruar njerëzit të veprojnë në mënyra që nuk janë thjesht reaguese ndaj gabimit fillestar: "Falja është reagimi i vetëm që jo thjesht rivepron, por vepron. përsëri dhe papritur, i pakushtëzuar nga akti që e provokoi dhe për rrjedhojë duke çliruar nga pasojat e tij si atë që fal ashtu edhe atë që falet".[9]

Në një studim të kryer në Ruandë për të shqyrtuar diskurset dhe praktikat e faljes pas gjenocidit të vitit 1994, sociologu Benoit Guillou theksoi gamën e gjerë të kuptimeve që lidhen me termin "falje" dhe natyrën e tij politike në themel. Në gjetjet e studimit, autori paraqiti katër aspekte kryesore të faljes për të lehtësuar një kuptim më të qartë si të aplikimeve të saj të shumëanshme ashtu edhe të rrethanave në të cilat falja mund të kontribuojë në rivendosjen e lidhjeve shoqërore.[10]

Shumica e feve botërore përfshijnë mësime mbi faljen, dhe shumë prej tyre ofrojnë një bazë për tradita dhe praktika të ndryshme moderne të faljes. Disa doktrina ose filozofi fetare theksojnë nevojën që njerëzit të gjejnë falje hyjnore për të metat e tyre; të tjerët e vënë theksin më të madh në nevojën që njerëzit të falin njëri-tjetrin; megjithatë të tjerët bëjnë pak ose aspak dallim ndërmjet faljes njerëzore dhe hyjnore.

Falja interpretohet në shumë mënyra nga njerëz dhe kultura të ndryshme. Kjo është e rëndësishme në komunikimin e orientuar drejt marrëdhënieve. Kur të gjitha palët ndajnë një pikëpamje reciproke për faljen, atëherë një marrëdhënie mund të mbahet. "Të kuptuarit e paraardhësve të faljes, eksplorimi i fiziologjisë së faljes dhe trajnimi i njerëzve për t'u bërë më falës, të gjitha nënkupton se ne kemi një kuptim të përbashkët për termin".[11]

Shiko edhe

Redakto

Referime

Redakto
 1. ^ "American Psychological Association. Forgiveness: A Sampling of Research Results." (PDF). 2006. fq. 5–8. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 2011-06-26. Marrë më 2009-02-07. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ "What Is Forgiveness?". University of California, Berkeley: The Greater Good Science Center. Arkivuar nga origjinali më 2013-11-14. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ Field, Courtney; Zander, Jaimie; Hall, Guy (shtator 2013). "'Forgiveness is a present to yourself as well': An intrapersonal model of forgiveness in victims of violent crime". International Review of Victimology (në anglisht). 19 (3): 235–247. doi:10.1177/0269758013492752. ISSN 0269-7580. S2CID 145625500.
 4. ^ Stampa:Multiref2
 5. ^ "American Psychological Association. Forgiveness: A Sampling of Research Results." (PDF). 2006. fq. 5–8. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 2011-06-26. Marrë më 2009-02-07. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ Rogers, Carl (1956). Client-Centered Therapy (bot. 3). Boston: Houghton-Mifflin. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ Hieronymi, P. (2001). "Articulating an uncompromising forgiveness". Philosophy and Phenomenological Research. 62 (3): 529–555. doi:10.1111/j.1933-1592.2001.tb00073.x. S2CID 171007732. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ "American Psychological Association. Forgiveness: A Sampling of Research Results." (PDF). 2006. fq. 5–8. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 2011-06-26. Marrë më 2009-02-07. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ Arendt, Hannah (1958). "Irreversibility and the Power to Forgive". The Human Condition. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ Guillou, Benoît (2014). "Le pardon est-il durable? Une enquête au Rwanda". Paris. Arkivuar nga origjinali më 2016-11-05. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ Lawler-Row, Kathleen A.; Scott, Cynthia A.; Raines, Rachel L.; Edlis-Matityahou, Meirav; Moore, Erin W. (2007-06-01). "The Varieties of Forgiveness Experience: Working toward a Comprehensive Definition of Forgiveness". Journal of Religion and Health. 46 (2): 233–248. doi:10.1007/s10943-006-9077-y. ISSN 1573-6571. S2CID 33474665. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)