Fanula Papazoglu (Serbisht: Фанула Папазоглу, Greke: Φανούλα Παπάζογλου/Fanoula Papazoglou, 1917– 26 janar, 2001) ishte një studiuese dhe historiane Jugosllave. Ajo ishte eksperte në historinë e vjetër të Ballkanit. Ajo themeloi Qendrën për Epigrafi të Lashtë dhe Numizmatikë në vitin 1970.

Fanula Papazoglu në Kampin Banjica (24.X.1942)

Papazoglu u lind në Manastir, Mbretëria e Serbisë (Tani në R. e Maqedonisë), në një familje me origjinë greke. Ajo përfundoi shkollën e mesme (1936) në Manastir, para se të fillonte studimet në Universitetin e Beogradit në Fakultetin Filozofik, ku ajo studioi filologjinë klasike, historinë e vjetër dhe arkeologjinë. Gjatë periudhës së okupimit të Serbisë (gjatë Luftës së Dytë Botërore), ajo mbështeti Partizanët si një anëtare e një organizate studentore, dhe kaloi një vit në Kampin e Përqendrimit në Banjica (afër Beogradit) nga viti 1942 e deri në vitin 1943.

Ajo u diplomua nga Fakulteti i Filozofisë në vitin 1946, dhe ka punuar në Departamentin për Historinë e Lashtë në Fakultetin Filozofik nga viti 1947. Tezën e saj të doktoraturës e mbrojti në vitin 1955 e që titullohej Qytezat maqedonase gjatë periudhës Romake. Ajo u bë profesor ordiner në vitin 1965.

Në datën 21 mars të vitit 1974 ajo u zgjodh anëtar korrespondent i Akademisë Serbe të Shkencave dhe Arteve (ASASH) si anëtar përkatës, dhe anëtare e plotë u bë më 15 dhjetor 1983.

  • Makedonski gradovi u rimsko doba ("Macedonian towns during the Roman period"), 1955, thesis
  • Prilozi istoriji Singidunuma i srednjeg Podunavlja Gornje Mezije, 1957
  • Makedonski gradovi u rimsko doba, 1957
  • Srednjobalkanska plemena u predrimsko doba ("The Central Balkan Tribes in Pre-Roman Times"), 1969, 1978
  • Rimski građanski ratovi, 1991
  • Istorija helenizma ("History of Hellenism"), 1995
  • Laoi et Paroikoi", 1997

Mirënjohje

Redakto
  • Çmimi i tetorit i Qytetit të Beogradit
  • Çmimi 7 korriku (7. jul)

Referime

Redakto

Lidhje të jashtme

Redakto
  • "Identity: Fanula Papazoglu". Worldcat. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)