Federico García Lorca

Federico del Sagrado Corazón de Jesús García Lorca (sq: Fredriko Garsia Lorka) u lind më 5 qershor 1898Fuente Vaqueros një Fshat në Granda një qytet në Spanjë dhe vdiq në 19 gusht 1936 në Granda. Ai ishte poet, shkrimtar, dramaturg, drejtor teatri. Fredriko Garsia Lorka është i njohur ndërkombëtarisht për pjesëmarrjen e tij në luftën civile spanjolle ku udhëhoqi forcat anti-fashiste për të penguar forcat fashiste të udhëhequra nga Gjenerali Francisco Franco. Mendohet se Grasia Lorka është vrarë nga forcat ushtarke anti-komuniste në fshatin Alfacar në Granada, edhe sot e kësaj dite shumë gjëra janë të paqarta mbi vdekjen e Grasia Lorkë-s.

Fredriko Garsia Lorka në moshën 34 vjeçare

Jeta dhe Vitet e Hershme

Redakto

Frederico Garcia Lorca u lind më 5 qershor 1898 në fshatin Fuente Vaqueros të provicës së Granadas babai i tij ishte Federico García Rodríguez ishte pronar toke dhe fermer. Garsia Lorka mësimet e para i mori tek nëna e tij e cila ishte mësuese dhe pianiste e talentuar. Në vitin 1909 kur Garsia Lorka ishte 11 vjeç familja e tij u zhvendos në qytetin Granada në jug-perëndim të Spanjës pastaj Garsia Lorka ndoqi dhe u diplmua në shkollën e mesme dhe ndoqi studimet në Universitetin Sacred Heart ku studioi artin dhe letërsinë ku dhe nxorri veprat e para potike.

 
Statuja e Grasia Lorkës në Madrid

Pjesëmarrja në Luftën Civile Spanjolle

Redakto

Vdekja

Redakto

Veprat

Redakto

Koleksioni i poemave

Redakto
  • 1918 Impresiones y paisajes
  • 1921 Libro de poemas
  • 1921 Poema del cante jondo
  • 1923 Suites
  • 1924 Canciones
  • 1928 Romancero gitano
  • 1928 Odes
  • 1930 Poeta en Nueva York

etj...

Novelat dhe Romanet

Redakto

Skenare

Redakto

Vepra dhe Filma të bazuara mbi Lorkën

Redakto

Referimet

Redakto