Forca e Re Demokratike është parti politike me qendër në Ulqin, Mali i Zi. Ideologjia kryesore është mbrojtja e intereseve të shqiptarëveMal të Zi.

Forca e Re Demokratike
Nova Demokratska Snaga
ShkurtesaFORCA
KryetarGenci Nimanbegu
Themeluar22 tetor 2005
SeliaUlqin
Kuvendi
1 / 81
Kuvendet komunale
5 / 786
Faqja zyrtare
forca.me

Partia është formuar më 22 tetor 2005 si në parti minoritare për shqiptarët në Mal të Zi. Nazif Cungu është kryetari i parë i saj, kurse kryetari aktual është Genci Nimanbegu i zgjedhur më 30 tetor 2021.[1] [2] Në vitin 2008 u hap dega e parë e kësaj partie në Tuz.[3]

Genci Nimanbegu është depuetet në Kuvendin e Malit të Zi që viti 2009.

Forca e Re Demokratike është organizatë politike e formuar me qëllim që të veproj në mënyrë publike për përhapjen e parimeve demokratike, realizimin e barazisë nacionale, decentralizimin e pushtetit dhe realizimin e idealit të individit të lirë dhe të shoqërisë së lirë, barazisë gjinore, mbrojtjes së pronës, pushtetin e së drejtës dhe shtetit ligjor, ekonominë dhe tregun e lirë, bazuar në zhvillim të qëndrueshëm, kohezion social, mbrojtjen e mjedisit dhe të drejtës sociale në Mal të Zi.

Forca e mbështet filozofinë e veprimit politik në parimet që burojnë dhe janë të frymëzuara nga ideali i lirisë, barazisë, në të drejtat e njeriut dhe të drejtat e kombeve. Forca në përputhje me konventat evropiane të nënshkruara nga Mali i Zi, si postulate kryesore në planin nacional ka definimin e statusit politik të shqiptarëve në Mal të Zi, nëpërmjet kërkesave legjitime që i dërgojmë pushtetit qendror në Mal të Zi siç janë: zbatimi i konventave evropiane, bashkimi i rajoneve që kanë karakteristika të njëjta në gjuhë, kulturë e trashëgimi historike.  Këto janë kërkesa legjitime që bashkësia ndërkombëtare i shtron si parakusht shteteve që aspirojnë të bëhen pjesë e Bashkimit Evropian.

Mbrojtja e veçorive autoktone, etnike e kulturore nuk janë vetëm instrumente politike për mbrojtjen e të drejtave tona, por edhe për mbrojtjen e vlerave dhe standardeve evropiane dhe trashëgimisë kulturo-historike evropiane.  

Rezultati zgjedhor Redakto

Zgjedhjet parlamentare Redakto

Kuvendi i Malit të Zi
Viti Vota % Mandate Ndryshimi Koalicioni Qeveria
2006 2,197 0.6%
0 / 81
jashtë parlamentare
2009 2,939 0.9%
1 / 81
  1

style="background: #ff9090" class="table-no" | opozitë

2012 5,244 1.4%
1 / 81
  PB mbështetje e qeverisë
2016 4,854 1.2%
1 / 81
  SHV mbështetje e qeverisë
2020 6,488 1.5%
1 / 81
  LSH

style="background: #ff9090" class="table-no" | opozitë (2020-2022)

qeveri (2022–)

Zgjedhjet lokale Redakto

Kuvendi i Komunës së Ulqinit
Viti Vota % Mandate Ndryshimi Qeveria
2006 2,543 23.0%
8 / 33

style="background: #ff9090" class="table-no" | opozitë

maj 2010 3,642 30.04%
11 / 33
  3 pa marrëveshje
tetor 2010 3,831 31.10%
11 / 33
 

style="background: #ff9090" class="table-no" | opozitë (2010-2011)

qeveri (2011-2014)
2014 2,928 24.14%
8 / 33
  3 qeveri
2018 2,925 23.60%
8 / 33
  qeveri (2018-2021)

style="background: #ff9090" class="table-no" | opozitë (2021-2022)[4]

2022 1674 14.42%
5 / 33
  3 qeveri


Shiko dhe Redakto

Referime Redakto

  1. ^ Forca e Re Demokratike sot feston 10-vjetorin e themelimit – lajm.me
  2. ^ [1]
  3. ^ Forca – ulqini.de
  4. ^ boinhd. "KRYETARI I KUVENDIT TË ULQINIT, ILIR ÇAPUNI, JEP DORËHEQJE, FORCA LARGOHET NGA KOALICIONI | Tv Boin". Marrë më 2022-07-07.