Njësitë administrative të Malit të Zi

Mali i Zi ka një sistem administrativ të përbërë nga 23 njësi territoriale të quajtura komuna (mal. opština) dhe dy komuna urbane si njësi të kryeqytetit (gradska opština). Në të drejtat dhe obligimet e administrates komunale hynë punët lokale të ngjashme me njësit admintrative të këtj niveli në Ballkan.

Njësitë administrative në Mal të Zi

Niveli i parë i njësive administrativeRedakto

KomunatRedakto

Harta Stema Emri në gjuhën shqipe Emri në gjuhën malazeze Qendra administrative Sipërfaqja (km²) Popullsia

(2011)

ISO 3166-2
    Komuna e Andrejevicës Opština Andrijevica Andrijevica &0000000000000340.000000340 &0000000000005071.0000005.071 ME-01
    Komuna e Tivarit Opština Bar Tivari &0000000000000598.000000598 &0000000000042048.00000042.048 ME-02
    Komuna e Beranës Opština Berane Berana &0000000000000717.000000717 &0000000000035068.00000035.068 ME-03
    Komuna e Bellopojës Opština Bijelo Polje Bellopoja &0000000000000923.000000923 &0000000000046051.00000046.051 ME-04
    Komuna e Buduës Opština Budva Budva &0000000000000122.000000122 &0000000000019218.00000019.218 ME-05
    Komuna e Danilovgradit Opština Danilovgrad Danilovgradi &0000000000000501.000000501 &0000000000018472.00000018.472 ME-07
Komuna e Gucisë Opština Gusinje Gucia &0000000000000486.000000486 &0000000000013108.00000013.108 ME-22
    Komuna e Herceg Novit Opština Herceg Novi Herceg Novi &0000000000000235.000000235 &0000000000030864.00000030.864 ME-08
    Komuna e Koloshinit Opština Kolašin Koloshini &0000000000000897.000000897 &0000000000009949.0000009.949 ME-09
    Komuna e Kotorrit Opština Kotor Kotorri &0000000000000335.000000335 &0000000000022947.00000022.947 ME-10
    Komuna e Mojkovacit Opština Mojkovac Mojkovaci &0000000000000367.000000367 &0000000000010066.00000010.066 ME-11
    Komuna e Nikshiqit Opština Nikšić Nikshiqi &0000000000002065.0000002.065 &0000000000072443.00000072.443 ME-12
Komuna e Petnicës Opština Petnjica Petnica &0000000000000173.000000173 &0000000000006713.0000006.713 ME-23
    Komuna e Plavës Opština Plav Plava &0000000000000486.000000486 &0000000000013108.00000013.108 ME-13
    Komuna e Pluzhinës Opština Plužine Pluzhina &0000000000000854.000000854 &0000000000004272.0000004.272 ME-15
    Komuna e Plevlës Opština Pljevlja Plevla &0000000000001346.0000001.346 &0000000000030800.00000030.800 ME-14
    Kryeqyteti i Podgoricës

Komuna urbane e Gollubocit Komuna urbane e Tuzit

Glavni grad Podgorica Podgorica &0000000000001441.0000001.441 &0000000000185937.000000185.937 ME-16
    Komuna e Rozhajës Opština Rožaje Rozhaja &0000000000000432.000000432 &0000000000022693.00000022.693 ME-17
    Komuna e Shavnikut Opština Šavnik Shavniku &0000000000000553.000000553 &0000000000002947.0000002.947 ME-18
    Komuna e Tivatit Opština Tivat Tivati &0000000000000046.00000046 &0000000000014031.00000014.031 ME-19
    Komuna e Ulqinit Opština Ulcinj Ulqini &0000000000000255.000000255 &0000000000020290.00000020.290 ME-20
    Komuna e Zhabjakut Opština Žabljak Zhabjaku &0000000000000445.000000445 &0000000000004202.0000004.202 ME-21
Stampa:Tuzi is located in Crne Gore Komuna e Tuzit Opština Tuz Tuzi 4478

HistoriaRedakto

1945: Mali i Zi është ndarë në 3 qytete: Nikshiq, Podgoricë dhe Cetinë (që kanë pasur statusin e Këshillit qarkor kombëtar), 17 qarqe dhe 294 këshille vendore kombëtare dhe këshille vendore qytetare kombëtare që janë pjesë përbërëse e qarqeve.

1946: Numri i qarqeve u zvogëlua në 14, kurse numri i 'këshillëve vendore kombëtare dhe këshilleve vendore qytetare kombëtare në 180.

1947: Numri i qyteteve u rrit në 4 (u shtua Plevla), numri i qarqeve u zvogëlua në 13, kurse kurse numri i këshillëve vendore kombëtare dhe këshilleve vendore qytetare kombëtare në 145.

1948: Janë hequr 7 këshille vendore kombëtare dhe janë formuar 2 të rinjë.

1949: Nurmri i këshillëve vendore kombëtare u zvogëlua për 3 dhe 8 vendbanime fituan statusin e Qytetit nën përbërjen e qarkut.

1951: Të gjithë qytetet futen në përbërje të qarqeve përveç Titogradit (Podgoricës) që është jashtë qarkut si këshilli kombëtar i Qytetit të Titogradit, gjithashtu hiqet 1 këshillë vendor kombëtar.

1952: Riformimi i administratës në 10 qarqe dhe Qyteti i Titogradit (në rang qarku) dhe 84 komuna, ku 9 prej tyre ishin komuna urbane.

1955: Riformimi i administratës në 5 qarqe dhe 36 komuna që ishin në përbërje të tyre.

1957: Numri i komunave zvogëlohet në 28, dhe hiqen qarqet.

1960: Numri i komunave zvogëlohet në 20.

1990: Formohet Komuna e Andrejevicës, kështu numri i komunave rritet në 21.

2005: Formohen Komunat urbane të Tuzit (Malësisë) dhe Gollubocit (Zetës).

2013: Formohet Komuna e Petnicës, kështu numri i komunave rritet në 22.

2014: Formohet Komuna e Gucisë, kështu numri i komunave rritet në 23.

2018: Komuna e Tuzit shpallet si komunë e pavarur, kështu numri i komunave rritet në 24. [1]

StatistikaRedakto

# Emblema Komuna Sipërfaqja Popullsia Densiteti Kombi
dominues
Gjuha
dominuese
Religjioni
dominues
1 Andrejevicë 283 5,071 18 Serb (61.86%) Serbishtja Ortodoksi Lindore
2 Beranë 544 28,305 52 Serb (42.96%) Serbishtja Ortodoksi Lindore
3 Bellopojë 924 46,051 50 Serb (35.96%) Serbishtja Ortodoksi Lindore
4 Buduë 122 19,218 157 Malazez (48.19%) Serbishtja Ortodoksi Lindore
5 Cetinë 899 16,657 19 Malazez (90.54%) Malazezisht Ortodoksi Lindore
6 Danillovgrad 501 18,472 37 Malazez (64.19%) Serbishtja Ortodoksi Lindore
7 Guci 4,027 Boshnjakë (52.29%) Boshnjakisht Islami
8 Herceg Novi 235 30,864 131 Serb (48.89%) Serbishtja Ortodoksi Lindore
9 Koloshin 897 8,380 9 Malazez (57.42%) Serbishtja Ortodoksi Lindore
10 Kotorr 335 22,601 67 Malazez (48.88%) Serbishtja Ortodoksi Lindore
11 Mojkovac 367 8,622 23 Malazez (59.12%) Serbishtja Ortodoksi Lindore
12 Nikshiq 2,065 72,443 35 Malazez (63.70%) Serbishtja Ortodoksi Lindore
13 Petnicë 173 5,665 34 Boshnjakë (77.53%) Bosnjakisht Islami
14 Plavë 486 9,081 27 Boshnjakë (51.90%) Boshnjakisht Islami
15 Plluzhinë 854 3,246 4 Serb (65.65%) Serbishtja Ortodoksi Lindore
16 Plevlë 1,346 30,786 23 Serb (57.07%) Serbishtja Ortodoksi Lindore
17 Podgoricë 1,399 185,937 133 Malazez (57.35%) Malazezisht Ortodoksi Lindore
18 Rozhajë 432 22,964 53 Boshnjakë (83.91%) Bosnjakisht Islami
19 Shavnik 553 2,070 4 Malazez (53.82%) Serbishtja Ortodoksi Lindore
20 Tivar 598 42,048 70 Malazez (46.50%) Malazezisht Ortodoksi Lindore
21 Tivat 46 14,031 305 Malazez (33.25%) Serbishtja Ortodoksi Lindore
22 Ulqin 255 19,921 78 Shqiptarë (70.66%) Shqip Islami
23 Zhabjak 445 3,569 8 Malazez (50.43%) Serbishtja Ortodoksi Lindore
24 Tuz - - - Shqiptarë Shqip Katolik

GjeografaRedakto

24 komunat e Malit të Zi janë jozyrtarisht të ndara në tre rajone: Rajoni jugor (Ulqin, Tivar, Buduë, Kotorr, Tivat, Herceg Novi), Rajoni qendror (Tuz, Podgoricë, Danillovgrad, Nikshiq, Cetinë) dhe Rajoni verior (Plavë, Guci, Andrejevicë, Rozhajë, Beranë, Petnicë, Koloshin, Mojkovac, Bellopojë, Zhabjak, Shavnik, Plevlë, Plluzhinë).

Shih edheRedakto

Lidhje të jashtmeRedakto

  1. ^ "Tuzi-komunë". Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)