Gadishulli ose Siujdhesa është term gjeografik me të cilin nënkuptojmë një sipërfaqe toke e cila në të tri anët është e rrethuar me ujë. Gadishujt mund të kenë sipërfaqe prej disa kilometrave katrore, por gjatësia dhe gjërësia duhet të jenë së paku 100 metra.

Vet gadishujt mund të kenë gadishuj, mandej këta ndahen në gadishuj më të vegjël, siç tregon rasti me gadishullin e Danimarkës Jutland-Djursland-Mols.

Gadishulli me sipërfaqe të madhe nryshe quhet edhe nënkontinent, sikurse Evropa, e kësaj iu bashkangjiten edhe disa gadishuj, siç janë: gadishulli Apenin, Iberik ose Pirinej, Ballkanik, mandej edhe ata më të vegjël si: Bretagnaa, Jutlanda, Istra, Kanin, Kola etj.

Gadishujt në Evropë Redakto

Shiko edhe Redakto

Referime Redakto