Galile (hebraisht: הַגָּלִיל‎, HaGalil) ose Xhelile (arabisht: الجليل‎ el-Xhalil) është një rajon i madh në veri të Izrael-it i cili përputhet me pjesën më të madhe administrative të Qarkut të Veriut dhe Qarkut Haifa të vendit. Tradicionalisht i ndarë në Galilean e Siperme, Galilean e Ulet, dhe Galilean Perëndimore, zgjeruar edhe nga Dan në veri, në bazë të Mali Hermon, së bashku Mali Liban në kreshtat e malit Karmel dhe malin Gilboa në veri të Xhenin dhe Tulkarm në jug, dhe nga lugina Jordani Rift në lindje nëpër fushat e Luginës Jezreelit dhe Akrës në brigjet e Deti Mesdhe dhe plain Bregdetare në perëndim.

Një kopështGalile Epërme.
Shpella Rainbow (a natyrshme arch) në kurriz veriore të Nahal Betzet, Galileja.

Gjeografi

Redakto

Shumica e Galilesë përbëhet nga terren shkëmbor, në lartësi prej 500 deri në 700 metra. Ka disa male të larta, duke përfshirë mali Tabor dhe mali Meron në rajon, të cilat kanë temperaturat relativisht të ulta dhe reshje të larta. Si rezultat i kësaj klime, flora dhe kafshë të egra lulëzojnë në rajon, ndërsa zogjtë çdo vit migrojnë nga klimat e ftohtë në Afrikë dhe prapa me anë të të Jordanit Hula korridori. Në rrjedhat dhe ujëvarat, të fundit kryesisht në Galile Epërme, së bashku me fusha e gjerë e gjelbërim dhe ngjyra wildflowers, si dhe qytete të shumta të biblik rëndësia, të bëjë rajoni i popullarizuar Destinacion turistik

Për shkak të reshjeve të larta (900-1200 mm), temperaturat butë dhe male të larta (Mali Meron lartësi është 1,000-1,208 m), e sipërme rajonin Galile përmban disa florës dhe faunës unike: dëllinjë gjemba (Juniperus oxycedrus), kedri libanez (Cedrus libani), e cila rritet në një zabel të vogël në malin Meron, cyclamens, paeonias dhe ashe ponticum e cila nganjëherë shfaqet në Meron.

Histori

Redakto
 
Harta e Galilesë, ca. AD 50
 
Jezusi dhe catch mrekullueshëm i peshkutDeti i Galilesë
 
Rrënojat kryqtar në safed

Sipas Bibla, Solomon shpërblehet Hirami I për shërbime të caktuara duke i dhënë atij dhuratën e një fushë malore midis maleve të Neftali. Hirami e quajti atë "toka e Cabul".Rajoni merr emrin e vet nga Hebraisht Galil ", të qarkut", "rrethi", një emër që, në shtet ndërtimin, kërkon si emër genitival. Prandaj biblike "Galileja e Kombeve", Hebraisht "goyim Galil" (Isaia 09:01)."Kombe" do të kishin qenë të huajt që erdhën për të zgjidhur aty, ose që ishin deportuar me forcë atje.Rajon nga ana e tij i dha anglisht "Detin e Galilesë" emrin e Kinneret (Numrat 34:11, etj), nga Hebre-kinnor, të "harpë", duke përshkruar formën e saj, Liqenit të Gennesaret (Luka 05:01, etj), nga Ginosar (Hebraisht) GE ", lugina", dhe as netser ", dega", ose natsor , "për të ruajtur", "të shikojnë" (emri i cili mund të ketë dhënë atë të Nazaret, dhe Deti i Tiberias (Gjoni 6:1, etj), nga qyteti i Tiberiadës në fund të saj jugperëndimore, të quajtur pas greqisht Emri i Tiber.

Në kohët romake, vendi u ndaJudea, Samaria, Galilenë dhe që përbënin pjesën veriore të gjithë vendin, dhe ishte më e madhe e tre rajoneve nën tetrarchy. Kur Iudaea u bë provincë romake, u formua nga bashkimi i Judesë, Samarisë dhe Idumea, Galileja nuk ishte një pjesë e saj.

Rajoni Galile ishte me sa duket shtëpia e Jezusit gjatë të paktën 30 vjetëve të jetës së tij. Para tre Ungjijtë e Dhjatës së Re janë kryesisht një llogari të ministrisë publike të Jezusit në këtë krahinë, sidomos në qytetet e Nazaret dhe Kapernaum. Galileja citohet edhe si vend ku Jezusi ka shëruar një të verbër.

Referimet

Redakto