Gishtat e dorës së njeriut

Eshtrat e dorës bëjnë pjesë në grupin e eshtrave të gjymtyrëve të sipërme.

Gishtat e dorës të njeriut

Ndërtimi i eshtrave të dorësRedakto

Eshtrat e dorës përbëhen prej 27 eshtra të ndara në tre grupe :eshtrat e rrënjës të dorës ,eshtrat e shuplakës dhe eshtrat e gishtave ose falangjet .

Eshtrat e rrënjës së dorësRedakto

Janë 8 eshtra karpale (carpus) që radhiten në dy rradhë me nga 4 eshtra.Këto eshtra janë të vogla dhe ndërmjet tyre janë të artikuluara dhe të lidhura me lidhje të shkurtra dhe të forta. Këto eshtra në anën e sipërme lidhen me radiusin dhe në anën e poshtme me eshtrat e shuplakës.

Eshtrat e shuplakës së dorësRedakto

5 eshtra metakarpale (metakarpus) që përbëjn shputën dhe njëkohësisht dorën,të cilat numërohen prej gishtit të madh , si i pari , i dyti etj.

Eshtrat e gishtave të dorësRedakto

Eshtrat e gishtave (phalanges) që janë 14 duke pasur parasysh se gishti i madh ka 2 eshtra,në secilin gisht ka nga tre eshtra.Edhe pse janë të shkurtëra kë to eshtra bëjnë pjesë në eshtrat e gjata.Gjishtat (falangat) i ndajmë në tre grupe ndërmjet të cilave kemi : Falanga e poshtme ,Falanga e mesme dhe Falanga e poshtme .

Foto shtesëRedakto

Shiko edheRedakto

ReferimetRedakto

Lidhje të jashtmeRedakto