Brazili është shtet i Amerikës Latine jugore.

shtrirja e Barazilit

Pozita gjeografikeRedakto

Brazili shtrihet në dy anët e ekuatorit. Në pjesën jugore kufij ujor dhe tokësor në veri. Është shteti më i madh për nga sipërfaqja në Amerikën latine. Dhe i pesti në botë.


RelieviRedakto

Relievi i Brazilit është shum karakteristik. Përbëhet prej fushës së gjerë të lumit Amazon, maleve të larta të Andeve dhe Pllajës së Brazilit.

KlimaRedakto

Bregu jugperëndimor dhe brigjet e Brazilit kanë një klimë të lagësht dhe të nxehtë. Në Brazil, vitet janë më të freskëta dhe reshjet vjetore janë më të ulëta. Vetëm në veri-lindje ekstreme është shuma e reshjeve shumë të vogla (400-500 milimetra). Pellgu i Amazon ka një klimë mbizotëruese ekuatoriale me reshje të shpërndara në mënyrë uniforme përgjatë vitit (rreth 1.000 mm përgjatë bregdetit dhe rreth 2.000 mm në pjesën perëndimore). Pjesa më jugore e malit brazilian shkon në zonën subtropikale, duke kaluar jugun larg në një rrip të moderuar.

Pjesa më e madhe e vendit ka ndryshime të ndjeshme sezonale në shi, temperaturë dhe lagështi. Dimri në Brazil zgjat nga qershori deri në gusht me një temperaturë mesatare prej 13-18 ° C. Verë (dhjetor-shkurt) Rio është i valë dhe i lagësht, me temperatura mbi 30 ° C. Në pjesën tjetër të vitit temperaturat shkojnë deri në 25 ° C. Bregdeti verilindor është aq i nxehtë sa Rio, por është më pak i lagësht dhe i lagësht. Pellgu Amazon është pjesë e tokës, e cila merr sasinë më të madhe të shiut.

HidrografiaRedakto

Bota bimore e shtazoreRedakto

Brazili është vend i pyjeve ekuatoriale, barit të shkurtër dhe të pazhvilluar të stepave dhe bari të lartë të savaneve që në pllajën e Brazilit njihem me emrin kompose.

Shiko edheRedakto