Gjergj Pelini (? - 1463) ka qene një prift katolik shqiptar dhe diplomat i Lidhjes se Lezhës.

JetaRedakto

Datëlindja e Pelinit nuk dihet, por vendlindja është Artana apo sic quhet edhe Novoberda gje qe është dhënë ne një dokument te vitit 1441. Nga 1438 deri me 1463, ai ishte kreu i abacisë Shën Mërisë ne Rotec, sot quhet Sutomore. Abacia e tij ishte nën juridiksionin e Roman Catholic Archdiocese of Bar, por ai nuk ishte në marrëdhënie të mira me titularet e saj, për shkak të ambicieve të tij të bërë vetë kreu i dioqezës se kryepeshkopit. Ne vitin 1441, se bashku me Gjon Gazulli ai është përmendur si një anëtar i një misioni diplomatik në Itali. Se bashku me Andrean, peshkopi i Arbërit, ai mori pjesë si një negociator mes Skanderbeg dhe Venice Republic gjatë negociatave të traktatit të paqes që përfundoi Albanian–Venetian War of 1447–1448.

Meqë e proveditori i Venedikut në Shqipëri po ndihmonte ushtrinë osmane gjate Rrethimi i parë i Krujës, si një përfaqësues i Skënderbeg, ne tetor te 1450 ne nje manovër diplomatike, ai i propozoi Venedikut qe tu dorëzonte atyre qytetin e Krujës ne se ata do te dëshironin. Ne nëntor 1450 Venediku e informoi atë se kërkesa e tij nuk u pranua, sepse ajo nuk kishte ushtarë mjaftueshëm për ta bërë këtë. Kryesisht për shkak të përpjekjeve të tij, privilegje traktat paqeje dhe kushtet e pagesës janë përtërirë në 1456. Në të njëjtin vit ai u caktua si Protonotary apostolic. Ne 1457 ne emër te Skënderbeg ai shkoi në një mision diplomatik për te Pope Callixtus III, kërkuar ndihmë për t'i rezistuar Ottoman campaign of that year. Ne vitin 1458 gjate konfliktit midis Skënderbeut dhe Lekë Dukagjini, ai ka vepruar si një ndërmjetës në mes të Skanderbeg dhe Venedigut, achieving a personal success in forging the bases for a future military alliance between them. In a sign of good will, in 1459 Skanderbeg handed over to Venice the castle of Shas, that he had captured from Lekë Dukagjini that year. Pleased by this act, Venice rewarded Gjergj Pelini's brothers with a monthly pension. In 1460 Skanderbeg appointed him as his personal ambassador to Venice and Rome. While with his Italian campaign Skanderbeg played a great role in saving the Kingdom of Naples, which was the eternal enemy of Venice, their mutual relations worsened. However due to Gjergj Pelini efforts, their obligations under current treaties were respected. In 1463 he played an important role in the signing of an alliance treaty between Skanderbeg and the Republic of Venice. He is last mentioned in sources in August 1463 and he presumably died later that year.[1]

ReferimeRedakto

  1. ^ Gjergj Pelini the abbot of Rotec, diplomat of Skanderbeg by Jahja Drançolli PhD in "Buzuku" Informative, social and cultural magazine 23 October 2008, Ulqin, Montenegro. pages 4-5. (in Albanian)