Gjuetia është praktikë njerëzore e kërkimit, ndjekjes, kapjes ose vrasjes së kafshëve të egra. Arsyet më të zakonshme për njerëzit për të gjuajtur janë për të korrur ushqim (d.m.th. mish) dhe produkte të dobishme shtazore (lesh/lëkurë, kocka/tuks, brirë, etj.), për rekreacion/taksidermi (shih gjuetinë e trofeve), për të hequr grabitqarëtrrezikshme për njerëzit ose kafshët shtëpiake (p.sh. gjuetia e ujqërve), për të eliminuar dëmtuesit dhe kafshët e bezdisshme që dëmtojnë të korrat/ bagëtinë/ shpendët ose përhapin sëmundje (shih varminting), për tregti/ turizëm (shih safari) ose për ruajtjen ekologjike kundër mbipopullimit dhe specieve pushtuese.[1]

Gjuetia e Aligatorëve në Luiziana, 2011.

Referime

Redakto

  1. ^ "Hunting", Wikipedia (në anglisht), 2022-12-17, marrë më 2022-12-25