Google Maps (shqip: Hartat Google) është një platformë hartografike në ueb dhe aplikacion konsumator i ofruar nga Google. Ai ofron imazhe satelitore, fotografi ajrore, harta rrugësh, pamje panoramike 360° ndërvepruese të rrugëve (Pamja e rrugëve), kushtet e trafikut në kohë reale dhe planifikimi i itinerarit për udhëtime në këmbë, makinë, biçikletë, ajror (në beta) dhe transport publik. Që nga viti 2020, Google Maps përdorej nga mbi 1 miliard njerëz çdo muaj në mbarë botën. Google Maps filloi si një program kompjuteri C++ i zhvilluar nga vëllezërit Lars dhe Jens Rasmussen në Where 2 Technologies. Në tetor 2004, kompania u ble nga Google, e cila e konvertoi atë në një aplikacion në internet. Pas blerjeve shtesë të një kompanie vizualizimi të të dhënave gjeohapësinore dhe një analizuesi të trafikut në kohë reale, Google Maps u lançua në shkurt 2005. Pjesa e përparme e shërbimit përdor JavaScript, XML dhe Ajax. Google Maps ofron një API që lejon që hartat të futen në faqet e internetit të palëve të treta, dhe ofron një lokalizues për bizneset dhe organizatat e tjera në shumë vende anembanë botës. Google Map Maker i lejoi përdoruesit të zgjeronin dhe përditësonin bashkërisht hartimin e shërbimit në mbarë botën, por u ndërpre nga marsi 2017. Megjithatë, kontributet me burime të shumta në Google Maps nuk u ndërprenë pasi kompania njoftoi se ato veçori do të transferoheshin në programin e Google Local Guides.Pamja satelitore e Google Maps është një pamje "nga lart-poshtë" ose pamje nga syri i shpendëve; pjesa më e madhe e imazheve me rezolucion të lartë të qyteteve është fotografia ajrore e marrë nga avionë që fluturojnë në 800 deri në 1500 këmbë (240 deri në 460 m), ndërsa shumica e imazheve të tjera janë nga satelitët. Pjesa më e madhe e imazheve satelitore të disponueshme nuk janë më të vjetra se tre vjet dhe përditësohen rregullisht. Google Maps përdorte më parë një variant të projeksionit Mercator dhe për këtë arsye nuk mund të tregonte me saktësi zonat përreth poleve. Në gusht 2018, versioni desktop i Google Maps u përditësua për të treguar një glob 3D. Është ende e mundur të ktheheni te harta 2D në cilësimet.Google Maps për pajisjet Android dhe iOS u lëshua në shtator 2008 dhe përmban navigimin GPS hap pas hapi së bashku me veçoritë e dedikuara të ndihmës parkimi. Në gusht 2013, u përcaktua të ishte aplikacioni më i popullarizuar në botë i telefonave inteligjentë, me mbi 54% të pronarëve globalë të smartfonëve që e përdorin atë. Në maj 2017, aplikacioni ka raportuar të ketë 2 miliardë përdorues në Android, së bashku me disa shërbime të tjera të Google duke përfshirë YouTube, Chrome, Gmail, Search dhe Google Play.

Logoja e Google Maps.

Shiko edhe Redakto

Referimet Redakto