Gora (i gjelbër) dhe vendet i afërt (të verdhë) që lidhen kulturore dhe gjuhësore me rajonin thelbësor

Gora është trevë malore në jug të Opojës dhe shtrihet deri në kufi me Maqedoninë.

GjeografiRedakto

Është e përbërë prej anëve malore, maleve dhe luginave të ngushta lumore. Është më e lartë, më malore, më e ftohtë se ajo e Opojës.

DemografiaRedakto

Gora është e banuar me popullsis gorane të fesë myslimane, flasin gjuhën slave, me fjaloë të përzier, veshje, doke e zakone të afërme me popullsinë shqiptare. Popullsia është marë më parë me blegtori dhe me zejtari. Edhe goranët njihen si gurbetçinj, që kanë lëvizur jo vetëm nëpër Kosovë, por edhe në viset e ish-Jugosllavisë dhe jasht saj. Njihen edhe si ëmbëltor të shquar. Qendër e Gorës dhe e komunës është Dragashi, me rreth 20 000 banorë, kryesisht goranë myslimanë.