mitologjinë nordike, Gungnir (Nordishtja e vjetër: Gungnir, tundem) është shtiza e perëndisë Odin.

Odin i hipur mbi kalin e tij Sleipnir (këtu shfaqet me katër këmbë ndrysha nga karateristika e tij që është me tetë) dhe duke mbjatur Gungnir në dorën e tij.

Sipas Edda prozaike, Gungnir, si dhe anija Skidhbladhnir dhe flokët e artë të perëndeshës Sif, u prodhuan nga bijtë e IvaldesSvartalfheim me kërkesë të Lokit.

Sigrdrivomal, detari përmend se Odin gdhendi armë në majën e Gungnir.

Kur Odin udhëton në Ragnarök për të shkatërruar Fenririn me Gungnir, ai gllabërohet pa arritur të dëmtojë bishën.