Graniti (/ ˈɡrænɪt /) është një lloj i zakonshëm i shkëmbit ndezës intrigues felsik që është kokrrizor dhe faneritik në cilësi. Granitët mund të jenë kryesisht me ngjyrë të bardhë, rozë ose gri, në varësi të mineralogjisë së tyre. Fjala "granit" vjen nga granula latine, një kokërr, në referim të strukturës me kokrrizë të trashë të një shkëmbi të tillë holokristalin. Në mënyrë të rreptë, graniti është një shkëmb i zjarrtë me 20% dhe 60% kuarc, me vëllim, dhe të paktën 35% e feldsparit total që përbëhet nga feldspar alkalin, megjithëse zakonisht termi "granit" përdoret për t'iu referuar një gamë më të gjerë të trashë shkëmbinj të zjarrtë të prodhuar që përmbajnë kuarc dhe feldspar.

Capture.PNGfh.png
Graniti Galaxy me ngjyrë të zezë dhe njolla ari

Shprehja "granit" nënkupton si granit-i dhe zbatohet në granit dhe një grup shkëmbinj ndërhyrës me inde me tekstura të ngjashme dhe ndryshime të lehta në përbërje dhe origjinë. Këto shkëmbinj kryesisht përbëhen nga minerale feldspar, kuarci, mikë, dhe amfibol, të cilat formojnë një matricë ndërlidhëse, disi ekuivalente të feldspar dhe kuarc me mikë të shpërndara më të errëta biotitike dhe amfibolë (shpesh hornblende) duke spërkatur mineralet me ngjyra më të lehta. Ndonjëherë disa kristale individuale (fenokrizat) janë më të mëdha se masa tokësore, në këtë rast cilësi njihet si porfirite. Një shkëmb granitik me një strukturë porfirite njihet si një porfirizëm graniti. Granitoidi është një term fushor i përgjithshëm, përshkrues, për shkëmbinjtë e egër me ngjyrë më të lehtë dhe të trashë. Ekzaminimi petrografik kërkohet për identifikimin e llojeve specifike të granitoideve. Ekuivalenti ekstruziv i shkëmbit të egër të granitit është rhyolit.

Graniti është pothuajse gjithmonë masiv (d.m.th., duke munguar ndonjë strukturë e brendshme), e vështirë dhe e ashpër. Këto veti e kanë bërë granitin një gur ndërtimi të përhapur gjatë gjithë historisë njerëzore. Dendësia mesatare e granitit është midis 2.65 dhe 2.75 g / cm3. Forca e saj kompresive zakonisht qëndron mbi 200 MPa.

Temperatura e shkrirjes së granitit të thatë në presionin e ambientit është 1215–1260 ° C (2219–2300 ° F) dhe reduktohet fuqimisht në prani të ujit, deri në 650 ° C me presion disa kBar.


Graniti si mineralRedakto

Graniti klasifikohet sipas diagramin QAPF për shkëmbinj plutonikë të trashë me kokrrizë dhe emërtohet sipas përqindjes së kuarcit, feldsparit alkalik (ortoklazës, sanidinës, ose mikroklinës) dhe feldsparit plagioklazë në gjysmën A-Q-P të diagramit. Graniti i vërtetë (sipas konventës moderne petrologjike) përmban si plagioklazën, ashtu edhe feldsparët alkali. Kur një granitoid është i lirë ose pothuajse i lirë i plagioklazës, shkëmbi është referuar si granit feldspar alkali. Kur një granitoid përmban më pak se 10% ortoklaza, quhet tonalitet; pirokseni dhe amfiboli janë të zakonshme në tonalitet. Një granit që përmban të dy miks muskovite dhe biotit quhet një granit binar ose dy-mikë. Granitet me dy mikë janë zakonisht të pasura me kalium dhe të ulët në plagioklazë, dhe zakonisht janë granitë të tipit S ose granit të tipit A.[1]

SiO2 72.04 %
Al2O3 14.42 %
K2O 4.12 %
Na2O 3.69 %
CaO 1.82 %
FeO 1.68 %
Fe2O3 1.22 %
MgO 0.71 %
TiO2 0.30 %
P2O5 0.12 %
MnO 0.05 %
Burimi nga nxirret Graniti

OrigjinaRedakto

Graniti ka një përbërje felsike dhe është më i zakonshëm në kore kontinentale sesa në kore oqeanike. Ato kristalizohen nga shkrirjet felike të cilat janë më pak të dendura se shkëmbinjtë mafikë dhe kështu priren të ngjiten drejt sipërfaqes. Në të kundërt, shkëmbinjtë mafikë, ose bazalts ose gabbros, dikur të metamorfozuar në fytyrat eklogitike, priren të zhyten në mantelin nën Moho.

Mekanizmi petrogjenikRedakto

Granitoidet janë kristalizuar nga magmat felike që kanë kompozime në ose afër një pike eutektike (ose një minimum temperature në një lakesë cotektike). Magmat përbëhen nga shkrirje dhe minerale në bollëk të ndryshueshëm. Tradicionalisht, mineralet magmatike kristalizohen nga shkrirjet që janë ndarë plotësisht nga shkëmbinjtë e tyre prindëror dhe kështu janë evoluar shumë për shkak të diferencimit të ndezur. Nëse një granit ka një proces të ngadaltë ftohjeje, ai ka potencialin të formojë kristale më të mëdha.

Ekzistojnë edhe minerale peritektikë dhe mbetje në magmat granitike. Mineralet peritektikë gjenerohen përmes reaksioneve peritektike, ndërsa mineralet e mbetura trashëgohen nga shkëmbinjtë e prindërve. Në të dy rastet, magmat do të evoluojnë në eutektikën për kristalizim pas ftohjes. Shkrirjet anatektike prodhohen gjithashtu nga reaksione peritektike, por ato janë shumë më pak të zhvilluara sesa shkrirjet magmatike sepse nuk janë ndarë nga shkëmbinjtë e tyre prindërorë. Sidoqoftë, përbërja e shkrirjeve anatektike mund të ndryshojë drejt shkrirjeve magmatike përmes kristalizimit të fraksionit të shkallës së lartë.

Ngjitja dhe VendosjaRedakto

Ngjitja dhe vendosja e vëllimeve të mëdha të granitit në koren e sipërme kontinentale është një burim i shumë debateve midis gjeologëve. Ekziston mungesë e provave në terren për çdo mekanizëm të propozuar, kështu që hipotezat bazohen kryesisht në të dhënat eksperimentale. Ekzistojnë dy hipoteza kryesore për ngjitjen e magmës përmes kores:

Nga këta dy mekanizma, dioksiri i Stokes u favorizua për shumë vite në mungesë të një alternative të arsyeshme. Ideja themelore është se magma do të rritet përmes kores si një masë e vetme përmes buoyancy. Ndërsa ngrihet, nxehet shkëmbinjtë e murit, duke i bërë ata të sillen si një lëng ligjor dhe kështu rrjedhin rreth plutonit duke e lejuar atë të kalojë me shpejtësi dhe pa humbje të madhe të nxehtësisë. Kjo është plotësisht e mundshme në koren e ulët, të butë, ku shkëmbinjtë deformohen lehtë, por shkon në probleme në koren e sipërme e cila është shumë më e ftohtë dhe më e brishtë. Shkëmbinjtë atje nuk deformojnë aq lehtë: që magma të ngrihet si një pluton do të shpenzonte shumë energji në ngrohjen e shkëmbinjve në mur, duke u ftohur dhe ngurtësuar para se të arrinit nivele më të larta brenda kores.

IndustriaRedakto

Industritë me granit dhe mermer konsiderohen një nga industritë më të vjetra në botë ekzistuese qysh në Egjiptin e Lashtë.[2]

Eksportuesit kryesorë modernë të granitit përfshijnë Kinën, Indinë, Italinë, Brazilin, Kanadanë, Gjermaninë, Suedinë, Spanjën dhe Shtetet e Bashkuara.[3]

PërdorimiRedakto

LashtësiaRedakto

Graniti në kohët e lashta

Piramida e Kuqe e Egjiptit (rreth shek. 26 p.e.s.), e quajtur për ngjyrën e lehtë të kuqërremtë të sipërfaqeve të saj të ekspozuara, është e treta nga madhësia e piramidave egjiptiane. Piramida e Menkaure, që ka të ngjarë të datojë në të njëjtën epokë, ishte e ndërtuar nga blloqe gëlqerore dhe graniti. Piramida e Madhe e Gizës (rreth 2580 para Krishtit) përmban një sarkofag me granit të madh të modës së "Granitit të kuq Aswan". Piramida e Zezë më e rrënuar që daton nga mbretërimi i Amenemhat III dikur kishte një piramidë graniti të lëmuar ose gur themeli, i cili tani është në shfaqje në sallën kryesore të Muzeut Egjiptian në Kajro . Përdorime të tjera në Egjiptin e Lashtë përfshijnë kolonat, lintelat e dyerve, mure dhe dysheme.[4]Se si egjiptianët punuan granitin e ngurtë është ende çështje diskutimi. Patrick Hunt[5]ka postuluar se egjiptianët kanë përdorur zmerile, e cila ka fortësi më të madhe në shkallën Mohs. Rajaraja Chola I i Dinastisë Chola në Indinë e Jugut ndërtoi tempullin e parë në botë tërësisht prej graniti në shekullin e 11 pas Krishtit në Tanjore, Indi. Tempulli Brihadeeswarar kushtuar Zotit Shiva është ndërtuar në vitin 1010. Gopuram masiv (zbukuruar, pjesa e sipërme e faltores) besohet të ketë një masë prej rreth 81 ton. Ishte tempulli më i gjatë në jug të Indisë. [6]

ModernizmiRedakto

Skulpturat dhe përmendoretRedakto

Skulpturë nga Graniti

Në disa zona, graniti përdoret për gurë varri dhe përmendore. Graniti është një gur i fortë dhe kërkon aftësi për të gdhendur me dorë. Deri në fillim të shekullit të 18-të, në botën perëndimore, graniti mundej të gdhendet vetëm me mjete dore me rezultate përgjithësisht të dobët.

Një përparim kryesor ishte shpikja e mjeteve të prerjes dhe veshjes me avull nga Alexander MacDonald i Aberdeen, i frymëzuar duke parë gdhendjet e lashta të granitit egjiptian. Në vitin 1832, guri i varrit i parë i lëmuar i granitit Aberdeen u instalua në Varrezat e Gjelbërta Kensal. Ajo shkaktoi një ndjesi në tregtinë monumentale në Londër dhe për disa vjet i gjithë graniti i lëmuar i porositur erdhi nga MacDonald's. [7] Si rezultat i punës së skulptorit William Leslie, dhe më vonë Sidney Field, memorialet e granitit u bënë një simbol i statusit kryesor në Britaninë Victorian. Sarkofagu mbretëror në Frogmore ishte ndoshta kulmi i punës së tij, dhe me 30 tonë një nga më të mëdhenjtë. Vetëm në vitet 1880, makineria dhe veprat rivale mund të garonin me veprat e MacDonald. Metodat moderne të gdhendjes përfshijnë përdorimin e copave rrotulluese të kontrolluara nga kompjuteri dhe shpërthimin e rërës mbi një klishe gome. Lënia e shkronjave, numrave dhe emblemat e ekspozuara në gur, blaster mund të krijojë pothuajse çdo lloj vepre arti ose epitaf.

InxhinieriaRedakto

Inxhinierët kanë përdorur tradicionalisht pllaka të lëmuara të granitit për të krijuar një plan reference, pasi ato janë relativisht të padepërtueshme dhe të paprekshme. Betoni i zier me një përmbajtje të rëndë agregate ka një pamje të ngjashme me granitin e përafërt, dhe shpesh përdoret si zëvendësues kur përdorimi i granitit të vërtetë është jopraktik. Një përdorim më i pazakontë i granitit ishte si materiali i gjurmëve të Hayam Granit Tramway, Devon, Angli, në 1820. Blloku i granitit zakonisht përpunohet në pllaka, të cilat mund të priten dhe formohen nga një qendër prerjeje. Tabelat e granitit përdoren gjerësisht si bazë për instrumentet optikë për shkak të ngurtësisë së granitit, stabilitetit të madh dimensional dhe karakteristikave të shkëlqyera të dridhjeve. Në inxhinierinë ushtarake, Finlanda mbolli gurë përgjatë Linjës së Mannerheim për të bllokuar pushtimin nga tanket ruse në luftën e dimrit të 1940.

Përdorimet tjeraRedakto

Gurët kaçurrelë janë të modës tradicionale të granitit Ailsa Craig. Gurët e parë u bënë në vitet ’50, burimi origjinal ishte Ailsa Craig në Skoci. Për shkak të rrallë të këtij graniti, gurët më të mirë mund të kushtojnë sa 1.500 dollarë amerikanë. Midis 60 dhe 70 përqind e gurëve të përdorur sot janë bërë nga graniti Ailsa Craig, megjithëse ishulli tani është një rezervë e jetës së egër dhe akoma përdoret për gurore nën licencën për granitin Ailsa nga Kays i Skocisë për gurë shufër. [8]

ReferimetRedakto

[9][10][11][12][13][14]

 1. ^ Harvey Blatt; Robert J. Tracy (1997). Petrology (bot. 2nd)). New York: Freeman. f. 66. ISBN 0-7167-2438-3. Parametri i panjohur |lastauthoramp= është injoruar (sugjerohet |name-list-style=) (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ Nelson L. Nemerow (27 janar 2009). Environmental Engineering: Environmental Health and Safety for Municipal Infrastructure, Land Use and Planning, and Industry. John Wiley & Sons. f. 40. ISBN 978-0-470-08305-5. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ Parmodh Alexander (15 janar 2009). A Handbook of Minerals, Crystals, Rocks and Ores. New India Publishing. f. 585. ISBN 978-81-907237-8-7. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ James A. Harrell. "Decorative Stones in the Pre-Ottoman Islamic Buildings of Cairo, Egypt". Marrë më 2008-01-06. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ "Egyptian Genius: Stoneworking for Eternity". Arkivuar nga origjinali origjinali më 2007-10-14. Marrë më 2008-01-06. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ Heitzman, James (1991). "Ritual Polity and Economy: The Transactional Network of an Imperial Temple in Medieval South India". Journal of the Economic and Social History of the Orient. BRILL. 34 (1/2): 23–54. doi:10.1163/156852091x00157. JSTOR 3632277. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ Friends of West Norwood Cemetery newsletter 71 Alexander MacDonald (1794–1860) – Stonemason,
 8. ^ https://en.wikipedia.org/wiki/Granite
 9. ^ https://books.google.com/books?id=VO-Unp1sFAMC&pg=PA40#v=onepage&q&f=false
 10. ^ http://www.eeescience.utoledo.edu/Faculty/Harrell/Egypt/Mosques/CAIRO_Rocks_1.htm
 11. ^ "Kopje e arkivuar". Arkivuar nga origjinali origjinali më 14 tetor 2007. Marrë më 14 tetor 2007. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 12. ^ https://brill.com/view/journals/jesh/34/1/article-p23_2.xml
 13. ^ https://www.fownc.org/pdf/newsletter73.pdf
 14. ^ https://en.wikipedia.org/wiki/Granite