Gustav Mahler

Kompozitor dhe dirigjent austriak i Romantizmit të vonshëm

Gustav Mahler (7 korrik 1860 - 18 maj 1911) ishte kompozitor austriak dhe një nga dirigjentët kryesorë të brezit të tij. Si kompozitor ai veproi si një urë midis traditës austro-gjermane të shekullit të 19-të dhe modernizmit të fillimit të shekullit të 20-të. Ndërsa në jetën e tij statusi i tij si dirigjent u krijua përtej pyetjes, muzika e tij fitoi popullaritet të gjerë vetëm pas periudhave të neglizhimit relativ që përfshinte ndalimin e performancës së saj në pjesën më të madhe të Evropës gjatë epokës naziste. Pas vitit 1945 kompozimet e tij u rizbuluan dhe u përkrahën nga një brez i ri dëgjuesish; Më pas, Mahler u bë një nga veprat më të shpeshta dhe të regjistruara të të gjithë kompozitorëve, një pozicion që ai e ka mbështetur në shekullin e 21-të.

Gustav Mahler
Gustav Mahler 1909.jpg
Informacione
Ditëlindja:7 Korrik 1860
Vendlindja:Bohemi
Vdekur më: 18 Maj 1911
Vendvdekja:Vienë
Aktiviteti:Kompozitor
Nënshtetësia:Austriak

Lindur në Bohemi (pastaj pjesë e Perandorisë Austriake) si një hebre gjermanofolës i rrethanave të përulura, Mahler shfaqi dhuratat e tij muzikore në moshë të re. Pasi u diplomua në Konservatorin e Vjenës në vitin 1878, mbajti një sërë postesh me rëndësi të madhe në shtëpitë e operës të Evropës, duke arritur kulmin në emërimin e tij më 1897 si drejtor i Operës së Gjykatës së Vjenës (Hofoper). Gjatë dhjetë viteve të tij në Vjenë, Mahler, i cili ishte konvertuar në katolicizëm për të siguruar opozitën dhe armiqësinë e rregullt të pas-përjetuar nga shtypi antisemit. Megjithatë, prodhimet e tij inovative dhe këmbëngulja për standardet më të larta të performancës e siguruan reputacionin e tij si një nga dirigjentët më të mëdhenj të operës, veçanërisht si interpretues i veprave skenike të Wagner, Mozart dhe Çajkovskit. Në fund të jetës së tij ai ishte drejtor i Metropolitan Opera i Nju Jorkut dhe filharmonia e Nju Jorkut.

Niveli i Mahlerit është relativisht i kufizuar; për pjesën më të madhe të kompozimit të jetës së tij ishte domosdoshmërisht një aktivitet me kohë të pjesshme, ndërsa ai fitoi jetesën e tij si dirigjent. Përveç veprave të hershme, të tilla si një lëvizje nga një kuartet i pianos i përbërë kur ai ishte student në Vjenë, veprat e Mahler janë përgjithësisht të dizajnuara për forcat e mëdha orkestrale, koret simfonike dhe solistët e operës. Këto vepra ishin shpesh të diskutueshme kur u kryen së pari dhe disa ishin të ngadalshëm për të marrë miratim kritik dhe popullor; Përjashtimet përfshinin Simfoninë e Dytë, Simfoninë e Tretë dhe premierën triumfuese të Sinfonisë së Tetë të vitit 1910. Disa nga pasardhësit e menjëhershëm muzikor të Mahler përfshinin kompozitorët e Shkollës së Dytë Vjenez, sidomos Arnold Schoenberg, Alban Berg dhe Anton Webern. Dmitri Shostakoviç dhe Benjamin Britten janë ndër kompozitorët e shekullit të 20-të që admiruan dhe u influencuan nga Mahler. Instituti Ndërkombëtar Gustav Mahler u themelua në vitin 1955 për të nderuar jetën dhe punën e kompozitorit.