Hanëm është një titull mbretëror dhe aristokratik femëror që fillimisht u përftua përmes një titulli të Ballkanit myslyman, Azisë Qendrore, dhe më vonë u përdor në Lindjen e Mesme dhe Azinë Jugore.

Është ekuivalenti femëror i titullit Han për një sundimtar sovran ose ushtarak, i përdorur gjerësisht nga popujt mesjetarë nomade turkik që jetojnë në Azi dhe Evropë dhe gjithashtu fiset mongole që jetojnë në veri dhe veriperëndim të Kinës moderne.[1] Në ngushtimin e fjalëve të gjuhëve turkike, prapashtesa "-um / -ım" shton "im", duke e bërë fjalën "Khanum" si "Hani im". Kjo lind nga përralla, që përshkruan një Han duke u njoftuar nënshtetasve të tij se unë jam Hani juaj dhe ajo është Hani im (Hanëm). Rouranët ishin njerëzit e parë që përdorën titujt Hagan dhe Han për perandorët e tyre, duke zëvendësuar Chanyu-n e Xiongnu-ve, të cilët René Grousset dhe të tjerët supozojnë se janë turkik.[2]

Referime

Redakto
  1. ^ The Illustrated Weekly of India, Volume 90 (në anglisht). Times of India Press. 1969. fq. 4. In the original meaning "begum" and "khanum" are the feminine equivalents or counterparts of "beg" and "khan"—like the English "lord" and "lady".
  2. ^ René Grousset (1988). The Empire of the Steppes: A History of Central Asia now (në anglisht). Rutgers University Press. fq. 61, 585, n. 92. ISBN 0-8135-1304-9.