Hapësira kozmike ose hapësira e jashtme, ose vetëm hapësira, është hapësira që ekziston midis trupave qiellorë, duke përfshirë Tokën. Hapësira kozmike nuk është plotësisht e zbrazët—ajo është një vakum i lartë që përmban dendësi të ulët të grimcave, kryesisht një plazmë hidrogjeni dhe heliumi, si dhe rrezatimi elektromagnetik, fushat magnetike, neutrinot, pluhuri.Hapësira nuk ka një kufi të caktuar, sepse që nga çasti i big bang-ut hapsira zmadhohet dita ditës dhe të gjitha galaktikat largohen prej njëra-tjetrës.

Ndërfaqja ndërmjet sipërfaqes së Tokës dhe hapësirës së jashtme. Shfaqet linja Kármán në një lartësi prej 100 km (62 mi). Shtresat e atmosferës janë tërhequr në shkallë, ndërsa objektet brenda tyre, të tilla si Stacioni Ndërkombëtar i Hapësirës, nuk janë.

Shiko edhe Redakto

Referime Redakto