Havarixhët (ar. الخوارج‎, al-Khawārij, njëjës خارجي, khāriji) janë anëtarët e një rryme mendimi që u shfaqën në shekullin e parë të Islamit përgjatë Fitnës së Parë, në krizën e pasuesve të Muhammedit në krye të Ummetit. Bënë kryengritjea kundër Kalifit Ali pasi kishte rënë dakord me rivalin Muavinë I për vendosjen e mëkëmbësit të Kalifatit pas betejës së Sifinit. Një harixhi vrau Aliun dhe për 100 vitet e ardhshme, havarixhët qenë burim kryengritjes kundër Kalifatit.

Referimet

Redakto