Henry Dunant (lindur Jean-Henri Dunant ; 8 maj 1828 - 30 tetor 1910), i njohur gjithashtu si Henri Dunant, ishte një humanist, biznesmen dhe aktivist social zviceran. Ai ishte vizionar, promovues dhe bashkëthemelues i organizatës së Kryqit të Kuq.

Henri Dunant

Gjatë një udhëtimi pune në vitin 1859, Dunant ishte dëshmitar i pasojave të Betejës së Solferinos në Italinë e sotme. Ai regjistroi kujtimet dhe përvojat e tij në librin Një kujtim nga Solferino i cili frymëzoi krijimin e Komitetit Ndërkombëtar të Kryqit të Kuq (ICRC) në vitin 1863. Konventa e Gjenevës e vitit 1864 u bazua në idenë e Dunantit për një organizatë të pavarur për t'u kujdesur për ushtarët e plagosur.

Dunant ishte themeluesi i degës zvicerane të Shoqatës së Krishterë për të Rinj YMCA .

Në vitin 1901 ai mori Çmimin Nobel për Paqen së bashku me Frédéric Passy, duke e bërë Dunantin laureatin e parë me Çmimin Nobel të Zvicrës.

Shih edhe

Redakto

Literatura

Redakto
  • Dunant, Henri (1986) [originally published 1862], Një kujtim nga Solferino (A Memory of Solferino) (në anglisht, frëngjisht, spanjisht, arabisht, dhe kinezisht), Geneva, Switzerland: International Committee of the Red Cross, ICRC, ISBN 978-2-88145-006-8 online
  • Boissier, Pierre (1985), History of the International Committee of the Red Cross (në anglisht, frëngjisht, dhe spanjisht), vëll. I: From Solferino to Tsushima (bot. 2nd), Geneva, Switzerland: International Committee of the Red Cross, ICRC, ISBN 978-2-88044-012-1, marrë më 2015-07-11
  • Boissier, Pierre (1974), Henri Dunant (PDF) (në anglisht, gjermanisht, frëngjisht, dhe spanjisht), Geneva, Switzerland: International Committee of the Red Cross, ICRC, ISBN 978-2-88044-012-1, marrë më 2015-07-11
  • Libby, Violet Kelway, Henry Dunant: Prophet of Peace. Pageant Press, Inc., New York, 1964.
  • Moorehead, Caroline (1998), Dunant's dream: War, Switzerland and the history of the Red Cross (bot. hardcover), London: HarperCollins, ISBN 978-0-00-255141-0 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  • Masters, Peter (2008), "chapter 8 – The Man Behind the Red Cross", Men of Destiny (bot. paperback), London: Wakeman Trust, ISBN 978-1-870855-55-6 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)