Himni kombëtar është kënga zyrtare e një shteti. Himni shpesh mbart shumë vlera dhe teksti i himnit në shumicën e rasteve është i mbushur me figura letrare e simbole që lavdërojnë shtetin të cilit i përket ky himn. Ai luhet gjatë ceremonive zyrtare, ngjarjeve solemne ose veprimtarive ndërkombëtare ku shteti përfaqësohet.

Himni Kombëtar i Shqipërisë është himni i flamurit, që ishte një marsh rumun kompozuar nga Ciprian Porumbescu, ndërsa autor i tekstit Rilindasi Asdreni. Sipas Lagush Poradecit, ky u zgjodh si himni i Shqipërisë sepse: “… kjo ngjau se populli e gjeti të pëlqyer; vetë e dëshiroi ai ashtu, nga gjiri i tij i dha trajtën dhe frymën, vetë e shënjtëroi, duke e dashur me zemër gjer në therori dhe më shumë e përtej vetëtherorisë. Me të luftuan çetat e kryengritjes që ishin nëpër gjithë viset e Atdheut, dhe vdiqën vdekjen e ëmbël dëshmorët e lirisë. Me të u ngrit Flamuri në Vlorë...”. Me pak fjalë, kjo do të thotë që ngritja e flamurit nën tingujt dhe fjalët e “Betimit mbi flamur” ishte vetëm një akt formal nga ana e Ismail Qemalit për ta njohur këtë këngë si këngën tonë kombëtare. "Himnii Flamurit" është i vetmi himn kombëtar që i kushtohet simbolit të flamurit.

Historia

Redakto

Në periudhën e hershme moderne, disa monarki evropiane miratuan himnet mbretërore. Disa nga këto himne kanë mbijetuar deri në përdorimin aktual. "God Save the King/Queen", interpretuar për herë të parë në 1619, mbetet himni mbretëror i Mbretërisë së Bashkuar dhe mbretërive të Komonuelthit. La Marcha Real, i miratuar si himni mbretëror i monarkisë spanjolle në 1770, u miratua si himni kombëtar i Spanjës në 1939. Danimarka ruan himnin e saj mbretëror, Kong Christian stod ved højen mast (1780) së bashku me himnin e saj kombëtar (Der er et toka yndigt, e miratuar më 1835). Në 1802, Gia Long porositi një himn mbretëror në modën evropiane për Mbretërinë e Vietnamit.

Pas rivendosjes së La Marseillaise në 1830, në prag të Revolucionit të Korrikut, si himni kombëtar i Francës, u bë e zakonshme që kombet e sapoformuara të përcaktojnë himnet kombëtare, veçanërisht si rezultat i luftërave të Amerikës Latine për pavarësi, për Argjentinën. (1813), Peru (1821), Brazil (1831) por edhe Belgjikë (1830). Rrjedhimisht, miratimi i himneve kombëtare para viteve 1930 ishte kryesisht nga shtete të sapoformuara ose të pavarura, të tilla si Republika e Parë Portugeze (A Portuguesa, 1911), Mbretëria e Greqisë ("Hymn to Liberty", 1865), Republika e Parë e Filipineve (Marcha Nacional Filipina, 1898), Lituani (Tautiška giesmė, 1919), Weimar Gjermani (Deutschlandlied, 1922), Republikën e Irlandës (Amhrán na bhFiann, 1926) dhe Libanin e Madh ("Himni Kombëtar Libanez", 192). Megjithëse zakoni i një himni kombëtar të miratuar zyrtarisht u bë i njohur në shekullin e 19-të, disa himne kombëtarë i paraprijnë kësaj periudhe, shpesh duke ekzistuar si këngë patriotike shumë kohë përpara përcaktimit të tyre si himn kombëtar.

Përdorimi

Redakto

Himnet kombëtare përdoren në një gamë të gjerë kontekstesh. Disa rregulla të mirësjelljes mund të përfshihen në luajtjen e himnit të një vendi. Këto zakonisht përfshijnë nderime ushtarake, ngritje në këmbë, heqje koke etj. Në situata diplomatike rregullat mund të jenë shumë formale. Mund të ketë edhe himne mbretërore, himne presidenciale, himne shtetërore etj. për raste të veçanta.

Ato luhen në festa dhe festa kombëtare, si dhe janë lidhur ngushtë edhe me ngjarjet sportive. Uellsi ishte vendi i parë që e miratoi këtë, gjatë një loje regbi kundër Zelandës së Re në 1905. Që atëherë, gjatë garave sportive, të tilla si Lojërat Olimpike, himni kombëtar i fituesit të medaljes së artë luhet në çdo ceremoni medaljeje; luajti gjithashtu para ndeshjeve në shumë liga sportive, që kur u adoptua në bejsboll gjatë Luftës së Dytë Botërore. Kur skuadrat nga dy kombe luajnë njëra-tjetrën, luhen himnet e të dy kombeve, himni i vendit pritës luhet i fundit.

Krijuesit

Redakto

Shumica e himneve kombëtare më të njohura janë shkruar nga kompozitorë pak të njohur ose të panjohur si Claude Joseph Rouget de Lisle, kompozitor i "La Marseillaise" dhe John Stafford Smith i cili shkroi melodinë për "Kënga Anakreontike", e cila u bë melodi. për himnin kombëtar të SHBA-së, "The Star-Spangled Banner". Autori i "God Save the King", një nga himnet më të vjetër dhe më të njohur në botë, është i panjohur dhe i diskutueshëm.

Shumë pak vende kanë një himn kombëtar të shkruar nga një kompozitor me famë botërore. Përjashtimet përfshijnë Gjermaninë, himni i së cilës "Das Lied der Deutschen" përdor një melodi të shkruar nga Joseph Haydn dhe Austria, himni kombëtar i së cilës "Land der Berge, Land am Strome" ndonjëherë i atribuohet Wolfgang Amadeus Mozart. "Himni i Republikës Socialiste Sovjetike Armene" u kompozua nga Aram Khachaturian. Muzika e "Himnit Papnor", himnit të qytetit të Vatikanit, u kompozua në vitin 1869 nga Charles Gounod, për jubileun e artë të shugurimit meshtarak të Papa Piut IX.

Vendet e tjera kishin himnet e tyre të kompozuara nga njerëz të rëndësishëm vendas. Ky është rasti për Kolumbinë, tekstet e himnit të së cilës janë shkruar nga ish-presidenti dhe poeti Rafael Nuñez, i cili gjithashtu shkroi kushtetutën e parë të vendit, dhe në Maltë, shkruar nga Dun Karm Psaila, tashmë një Poet Kombëtar. Një rast i ngjashëm është edhe Liberia, himni kombëtar i së cilës është shkruar nga presidenti i saj i tretë, Daniel Bashiel Warner.