Historia e Rajonit Albania (anglisht: The History of the Country of Albania ose The History of the Land of Aghvank; armenisht: Պատմութիւն Աղուանից աշխարհի) nga Movses Kaghankatvatsi (ose Movses Daskhurantsi) është një histori e territoreve lindore të Armenisë, (Artsakh dhe Utik), si dhe territore të tjera në Kaukazin Juglindor të njohur zakonisht si Caucasian Albania (Albania e Kaukazit). Vepra është shkruar në armenishten e vjetër. Ajo mbulon periudhën mes shekullit të IV dhe X pas Krishtit.

Botimet dhe përkthimet Redakto

  • Movses Kaghankatvatsi (1983). History of Aghuank in original Old-Armenian (Մովսէս Կաղանկատուացի.Պատմութիւն Աղուանից աշխարհի), critical text and introduction by Varag Arrakelian. Yerevan: "Matenadaran" Institute of old manuscripts after Mesrob Mashtots. Armenian SSR Academy of Sciences. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  • Movsēs Dasxuranc'i (1961). The History of the Caucasian Albanians (translated by C. F. J. Dowsett). Londër: London Oriental Series, Vol. 8. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  • Movses Kaghankatvatsi (1984). The History of the Country of Aluank (translated by Š.V. Smbatian). Yerevan: Matenadaran. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  • Movses Kaghankatvatsi (1985). The History of Albania (translated by L. Davlianidze-Tatishvili). Tbilisi. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Referime Redakto

  • The History of the Caucasian Albanians by Movses Dasxuranci (a.k.a. Moses Kałankatuaçi; tr. C.J.F. Dowsett,Oxford, 1961)
  • A Neglected Passage in the "History of the Caucasian Albanians", C. J. F. Dowsett, Bulletin of the School of Oriental and African Studies, University of London, Vol. 19, No. 3 (1957), pp. 456–468