Histori e shkurtër e matematikës shqiptare Redakto

Në këtë listë kriteret e përzgjedhjes janë : 'Paraqitja e punës së tyre në MathSciNet ose Zentralblatt MATH' . Këto janë organe të Shoqatës së Matematikanëve Amerikanë dhe Shoqatës së Matematikanëve Evropianë. Këto shoqata kanë "Mathematical Reviews servers" ku komentohet mbi çdo artikull ose libër që botohet në matematikë.

Në listë përveç se matematikanë kas edhe persona puna kryesore e të cilëve është statistika ose informatika. Ata janë përfshirë në këtë listë sepse puna e tyre është e lidhur me matematikën.

Më së fundi nga kjo listë është e qartë gjendja e dhimbshme e matematikes shqiptare. Duke marrë gjithë pjesëtarët e kësaj liste sëbashku, përsëri ne do formonim vetëm një departament të dobët matematike. Le të shpresojmë se brezi që vjen pas nesh do t’a shpjerë matematikën shqiptare atje ku e meriton.

Fillimet, vitet e gjashtëdhjeta të shek XX Redakto

 • K. Bukuroshi
 • K. Fundo
 • P. Pilika
 • A. Minga
 • O. Kraja

Vitet e vetmisë, vitet e shtatëdhjeta dhe tetëdhjeta Redakto

 • S. Gjinushi
 • L. Puka
 • S. Xhemalce
 • F. Kongoli

Vitet e nëntëdhjeta Redakto

 • M. Fundo
 • P. Petro
 • B. Pepo
 • E. Pisha

Gjenerata e re Redakto

 • A. Baxhaku
 • F. Cakoni
 • E. Cela
 • A. Elezi
 • N. Gjini
 • E. Gjonaj
 • P. Hoxha
 • R. Hoxha
 • M. Mezini
 • E. Pasku
 • Ani Velo
 • G.Mehillaj

Lidhje të jashtme Redakto