Hoxhaizmi është një term informal që përdoret për t'iu referuar një varianti anti-revizionist marksisto-leninist që u zhvillua në fund të viteve 1970 për shkak të një ndarje në lëvizjen maoiste, duke u paraqitur pas rreshti ideologjike midis Partisë Komuniste të Kinës dhe të Partisë së Punës së Shqipërisë në vitin 1978.

Shqiptarët u mblodhën në një prirje të re të veçantë ndërkombëtar. Kjo tendencë do të caktoj kufijtë veten me një mbrojtje të rreptë të trashëgimisë së Stalinit dhe kritika të ashpra të pothuajse të gjitha grupimeve të tjera komuniste si revizioniste. Kritike të Shteteve të Bashkuara, Bashkimi Sovjetik dhe Jugosllavisë, Enver Hoxha deklaroi këtë të fundit të jetë social-imperialiste dhe duke dënuar pushtimin sovjetik të Çekosllovakisë duke u tërhequr nga Traktati i Varshavës.

Hoxha shpalli Repubublikën Popullore Socilaiste të Shqipërisë shtet të vetëm në botë legjitim në respektimin e marksizëm-leninizmit pas 1978. Shqiptarët ishin në gjendje të fitojën mbi një pjesë të madhe të Maoistve, kryesisht në Amerikën Latine, si Ushtria Çlirimtare Popullore dhe marksiste-leniniste të Partisë Komuniste të Ekuadorit, si dhe të Partisë Komuniste të Brazilit. Kjo tendencë ka qenë herë pas here etiketuar si "Hoxhaizëm".

Pas rënies së qeverisë socialiste në Shqipëri kjo rrymë mbijeton në partitë komuniste të Amerikës Latine e gjetkë ku këto parti dhe organizata marksisto - leniniste kanë deputet dhe senator në parlamentet e shteteve të tyre.

Lista e partive Hoxhaiste

Redakto
 • Partia e Punës e Shqipërisë
 • Partia Amerikane e Punës
 • Lidhja Marksiste-Leniniste e Tigray
 • Një nga disa Partistë Komuniste të Gjermanisë
 • Partia e Punës e Iranit
 • Partia e Punës e Malit
 • Marksiste-leniniste e Partisë Komuniste (Turqi)
 • Partia Komuniste e Ekuador
 • Partia Komuniste e Venezuelës
 • Partia Komuniste e Kanadasë (marksiste-leniniste)
 • Partia marksiste-leniniste e Shteteve të Bashkuara
 • Organizata për Partinë Komuniste të proletariatit të Italisë
 • Partia Revolucionare Komuniste (Brazil)
 • Partia e Punëtorëve të Holandës
 • Partia Tuniziane e Punëtorëve Komunist

Shiko edhe

Redakto