Huruglicë (serbisht: Оруглица/Oruglica) është fshat në komunën e Leskocit, Serbi.

Huruglicë
Fshat

Gjeografia

Redakto

Huruglica eshte nje vendbanim kodrinoro-malor ne Komunen e Leskovcit. Ne veri e lindje kufizohet me fshatra te Komunes se Leskovcit dhe Vranjes,ne perendim kufizohet me Fshatin Lipovice te Lebanes dhe ne jug kufizohet me Kosovën.

Toponimet në gjuhën shqipe

Redakto

Emerat topografike jane ne ghuhen Shqip,po permendi disa: Stepan,Bregu i Arushave,Kisha e Hajdukit. Jane: 3.Huruglica 1.Huruglica e eperme,2.Huruglica e Mesme,3.Huruglica e poshteme. Huruglica e eprme kufizohet ghysmen e Trstenes.ne kufi me Kosoven pastaj vazhdon me Trstenen deri ne Vllas qe nga viti 1933/1934.Teparet tane jane Detyrue te i leshojn tokat,te shkojne ne Turqi,Dhe kane mbetur nje famile ne kufi. Pastai gjyshine time e kane rraf me vone ka vdek ne vitin 1933 iati i ime kaqen 8 vjeqe i lindur ne vitin 1925. Grabitja e tokes shtepis I la paase gje 6 femi, pastaj jane vendose ne Bregun e Arushes,mrena kufirit te kosoves te soteshme. Mekujtohet kure nje kusheri 100 vjeqare me tregonte me shkope ne dore ketu ,ktu kaqene shtepia ketu ketu kaqen megja. Kytregim eshte ne vitin 1965.Ne vitin 1967 maje ne mende qe me Hilikoper i kane shti ne dhe gure te shkruare ne dhe thell Nepere kufi te kosoves,qka kane shkrujte nuke e di pikerishte neper are tone qe edhe sote eshte ne emere te atite dhe i di vendete Ku jane ata gure kufitare,ketu kame jetuare deri ne moshen 10 Vjeqare si femi i maje ne mende.

Demografia

Redakto

Nga 796 banor sa kishte në vitin 1948 numri i banorëve ka rënë në 114 ne rexhistrimin e mbajtur te popullsise ne Serbi ne vitin 2011,verehet se ka renie te poullsise serbe e cila e perben shumicen ne kete fshat.

Dikur i banuar nga shqiptarët,te cilet u debuan nga forcat serbe me 1877-1878 te cilet emigruan ne Kosovë e gjetiu te njohur si Muhagjerë dhe ata edhe sot mbajne si mbiemer emrin e fshatit te tyre Huruglica.Ndërsa sot eshte i banuar vetëm nga serbët.

Lidhje të jashtme

Redakto