Hvari është ishull kroat në detin Adriatik

pozita gjografike e ishullit Hvar
qyteti Hvar

Pozita gjeografike Redakto

Ishulli Hvar i takon grupit të ishujve të mesëm dalmatitn. Gjindet në Zhupaninë Splito-dalmate, në grupin e ishujve që u takojnë kësaj zhupanije. Në veri të këtij ishulli është ishulli Brač, ndërsa në jug Šćedro, ishulli Vis, ishujt Paklin, Korqulla dhe gadishulli Peleshac. Ka një gjatësi prej 72 km, ndërsa gjerësinë më të mdhe e arrinë 10.5 km. Gjatësia e vijës bregdetare arrinë 254.2 km. Ka një sipërfaqe prej 299.7 km2, I cili radhitët në vendin e katërtë për nga madhësia nga ishujt kroat. maja më e lartë është maja Nikollë me një larytësi prej 628 m.

Emri Redakto

Emri i sotshëm i shullit është me prejardhje greke ( nga fljala Pharos-prift). Nga kjo fjalë romakët e kan quajtur me emrin Pharia, mandej kroatët e ardhur Hvar, ndërsa popullsia locale e quan me emrin Hvor.

Historia Redakto

Banorët e parë të ishullit Hvar ishin Ilirët në shekullin IV-të. U mbrojtën trimërisht kundër Grekëve por këta të fundit përfunduan duke e pushtuar ishullin. Grekët e Paros themeluan koloninë e Faros, paraardhës i qytetit të Stari Gradit. Në vitin 219, Romaket e pushtuan. Në rënien e perandorisë romake perëndimore, Hvar u bë bizantin. Në shekullin VII dhe VIII, Sllavët u instaluan.

relievi Redakto

klima Redakto

ujrat Redakto

ekonomia Redakto

Popullsia Redakto

komunikacioni Redakto

Lidhje të jashtme Redakto

  Commons: Island of Hvar – Album me fotografi dhe/apo video dhe materiale multimediale