Informbyroja (rusisht: Информационное бюро коммунистических и рабочих партий Informatsionnoye byuro kommunisticheskikh i rabochikh partiy) ose Kominformi ishte byro e Kominternës të cilën Josif Stalini e hapi në vitin 1943, në kohën e konflikteve më të mëdha të Luftës së Dytë Botërore nën presionin e fuqive të mëdha. Inforbyroja është krijuar si kundërveprim i botës demokratike-perëndimore, e cila doli nga lufta si fitimtare. Në anën tjetër, blloku socialist, poashtu edhe një ndër fitimtarët në luftë, kërkoi mënyra se si prap t’i bashkojë botën komuniste pas shkatërrimit të Kominternës.

Etapat

Redakto

Inforbyroja kaloi nëpër tri etapa.

Në etapën e parë (1947-48), filloi pëforcimin e vendeve tëlëvizjes puntore, e që në etapën e dytë (1947- 1953), Inforbyroja ishte drejtuar kundër PKJ ( Partisë Komuniste të Jugosllavisë), e cila kishte kundërshtuar diktatin e sajë. Etapa e tretë dhe e fundit (1953- 1960 quhet edhe proces i destalinizimt, gjegjësisht etapa e humbjes së Inforbyrosë.

Gjat kohës së ekzistimit Inforbyroja kishte gjithësejt tri konferenca. E para është mbajtur në Beograd ( dhjetor të vitit 1947.), e dytaBukuresht (qershor 1948), dhe e tretaBudapest (në nëntor të vtit 1949).

Edhe pse shifrat nuk kan kaluar spastrimet e Jozef Stalinit në kohën e Kominternës, konstatohet se Inforbyroja ka marrë më tepër se 100.000 jeta njerëzish.

Shih edhe

Redakto