Ironia (nga greqishtja e lashtë: εἰρωνεία eirōneía 'përfytyrim, injorancë e shtirur'[1]), në kuptimin e tij më të gjerë, është krahasimi i asaj që në sipërfaqe duket të jetë rasti dhe asaj që është në të vërtetë rasti ose që pritet; është një mjet i rëndësishëm retorik dhe teknikë letrare.

Një shenjë ndalimi e shperfytyruar në mënyrë ironike me një lutje për të mos prishur tabelat e ndalimit, së bashku me një makinë të parkuar brenda 30 këmbëve nga tabela më poshtë.

Ironia mund të kategorizohet në lloje të ndryshme, duke përfshirë ironinë verbale, ironinë dramatike dhe ironinë e situatës. Ironia verbale, dramatike dhe e situatës përdoren shpesh për të theksuar në pohimin e një të vërtete. Forma ironike e përngjasimit, e përdorur në sarkazëm, dhe disa forma të litotes mund të theksojnë domethënien e dikujt me përdorimin e qëllimshëm të gjuhës që pohon të kundërtën e së vërtetës, mohon të kundërtën e së vërtetës ose nënvlerëson në mënyrë drastike dhe dukshëm një lidhje faktike.[2]

Shiko edhe Redakto

Referime Redakto

  1. ^ Liddell & Scott, A Greek-English Lexicon, v. sub εἰρωνεία.
  2. ^ Muecke, DC., The Compass of Irony, Routledge, 1969. p. 80