Ishulli i Thesarit është një roman i shkruar nga "Robert Luis Stivenson". Ky roman u publikua për herë të parë në 23 maj të vitit 1883. Është një aventurë më piratë për të gjetur arin e fshehur në ishullin e thesarit.

Xhim Houkinsi është një djalë i ri që jeton në një han i cili quhet "Admiral Benbou". Ai atje jeton më të jatin dhe më të jëmën. Një ditë tek dera e hanit shfaqët një burë i çuditshëm. Ai u thoshte njerëzve të tjerë që ta thërrisnin vetëm "kapitën". Ai jetoi një kohë të gjatë atje. Ditën ai shkonte të vështronte tek gjiri ose ulej tek shkëmbinjtë dhe vështronte përtej detit më një dylbi prej bakri. Netëve ai ulej pranë zjarrit dhe pinte rum. Një ditë ai e hoqi mënjanë Xhim Houkinsin dhe i premtoi një monedhë argjendi në qoftë së Xhimi do ti bënte sytë katër që të shikonte një njëri më këmbë të prerë.