Isuf Myzyri

muzikant shqiptar


Isuf Myzyri (1881-1956) ishte muzikant, tekstshkrues dhe kompozitor shqiptar i muzikës popullore nga Elbasani, Shqipëri.[1]

Isuf Myzyri
Mjeshtri i madh Isuf Myzyri.jpg
Monumenti i Isuf Myzyri-t
Informacione
Lindja1881
Vdekja1956
Instrument(e)violinë

JetaRedakto

Isuf Myzyri lindi në Elbasan në vitin 1881, ku u bë i njohur si kompozitor dhe hartues i shumë teksteve poetike dhe këngëve popullore. Në moshën 25 vjeçare filloj të merrej me muzikë, duke mësuar vetë të luaj në violinë, e më pas formoj orkestrën me Thoma Prifti-n (klarinetë), Mehmet Balashi (lahutë), Musa Bebeti (mabdoll), Arif Topalli (dajre). Kjo orkestër luajti rol të rëndësishëm në jeteën muzikore të Elbasanit.[1]

KëngëtRedakto

Repertori muzikor i Isuf Myzyrit përbëhet nga 16 këngë, kyesisht me përmajtje erotike, fetare dhe patriotike. Ndër më të njohurat janë:[1]

  • “Ma mirë n’pyll se n’qytet”
  • “Errësin’ e pyllit”
  • “Kur hyna n’port t’Kalasë”
  • “Në zabel të gjeta”
  • “Nji lulisht’ me trëndafila”

RefereimeRedakto

  1. ^ a b c Vejsiu, Ylli; Xholi, Zija (2008). Fjalori enciklopedik shqiptare (bot. Botimi i ri)). Tiranë: Akademia e Shkencave e Shqipërisë. f. 1802. ISBN 978-99956-10-28-9. fesh.

Shih edheRedakto