Ivan Alev, ishte mjek bullgar dhe punëtor i lëvizjes nacionalçlirimtare bullgare në Maqedoni.

Ai lindi në 1851 në qytetin e vogël maqedonas në jug të Gumendzhe, në Perandorinë Osmane. Ai mbaroi mjekësinë në Athinë dhe më pas u kthye në qytetin e tij të lindjes, ku filloi të punojë si mjek. Më vonë u transferua në Kukush ( Kilkis ). Alev ishte një njeri i besuar i Organizatës së Brendshme Revolucionare Maqedonas-Adrianopojë (IMARO) dhe kishte përgjegjësinë për të trajtuar anëtarët e sëmurë dhe të plagosur të Organizatës. Gjatë luftërave për bashkimin kombëtar bullgar, Alev ishte mjek i ndarjes ushtarake në ushtrinë bullgare. Pas Luftës së Parë Botërore u vendos në Nevrokop si mjek rajonal. Ai vdiq në vitin 1919. [1]

ReferencatRedakto

  1. ^ Албум-алманах „Македония“, София, 1931.