Johann Christian Poggendorff

fizikan gjerman

Johann Christian Poggendorff (29 dhjetor 1796 - 24 janar 1877), vdiq ne moshen 81 vjeqare ishte një fizikant gjerman i lindur në Hamburg(Gjermani). Pjesa më e madhe dhe më e rëndësishme e punës së tij lidhej me elektricitetin dhe magnetizmin . Poggendorff është i njohur për motorin e tij elektrostatik i cili është analog me makinën elektrostatike të Wilhelm Holtz -it. Në 1841 ai përshkroi përdorimin e potenciometrit për matjen e potencialeve elektrike pa tërheqje të rrymës. [1]

BiografiaRedakto

Poggendorf kishte bërë mësim në një farmacist në Hamburg dhe kur njëzet e dy vjeç filloi të fitonte jetesën e tij si ndihmës farmacisti në Itzehoe. Ambicia dhe një prirje e fortë drejt një karriere shkencore e shtynë atë të ndalonte biznesin e tij dhe të transferohej në Berlin, ku hyri në Universitetin Humboldt në 1820. Këtu aftësitë e tij u njohën shpejt, dhe në 1823 ai u emërua vëzhgues meteorologjik në Akademinë e Shkencave.

Edhe në këtë periudhë të hershme ai kishte konceptuar idenë e themelimit të një reviste shkencore fizike dhe kimike, dhe realizimi i këtij plani u përshpejtua nga vdekja e papritur e Ludwig Wilhelm Gilbert, redaktorit të Annalen der Physik të Gilbertit, në 1824 Poggendorff e vuri menjëherë veten në komunikim me botuesin Barth i Lajpcigut. Ai u bë redaktor i Annalen der Physik und Chemie, i cili do të ishte një vazhdim i Annalen e Gilbert në një plan disi të zgjeruar. Poggendorff u kualifikua në mënyrë të admirueshme për këtë post dhe redaktoi revistën për 52 vjet, deri në vitin 1876. Në 1826, Poggendorff zhvilloi galvanometrin pasqyrë, një pajisje për zbulimin e rrymave elektrike.

Ai kishte një kujtesë të jashtëzakonshme, të ruajtur mirë me njohuri shkencore, moderne dhe historike, një gjykim të ftohtë dhe të paanshëm dhe një preferencë të fortë për faktet në kundërshtim me teoritë e llojit spekulativ. Kështu ai ishte në gjendje të hidhej në frymën e shkencës moderne eksperimentale. Ai zotëronte në masë të madhe virtytin gjerman të rregullit në rregullimin e njohurive dhe në drejtimin e biznesit. Më tej ai kishte një gjenialitet tërheqës në sjellje dhe shumë takt në marrëdhëniet me burrat. Këto cilësi shpejt e bënë Annalen të Poggendorff (shkurtim: Pogg. Ann. ) revista më e njohur shkencore në Evropë.

Gjatë pesëdhjetë e dy viteve të tij, redaktimi i Annalen Poggendorff nuk mund të mos fitonte një njohje të pazakontë me punën e njerëzve modernë të shkencës. Këtë njohuri, të bashkuar me atë që ai kishte mbledhur nga leximi historik në një masë po aq të pazakontë, ai e treti me kujdes dhe ia dha botës në Biographisch-literarisches Handworterbuch zur Geschichte der exacten Wissenschaften, që përmban njoftime për jetën dhe punën e matematikanëve, astronomëve, fizikantëve., dhe kimistëve, të të gjithë popujve dhe të të gjitha moshave. Kjo vepër përmban një koleksion befasues faktesh të paçmueshme për biografin dhe historianin shkencor. Dy vëllimet e para u botuan në 1863; pas vdekjes së tij, vëllim i trete u shfaq në 1898, që mbulonte periudhën 1858-1883, dhe i katërti në 1904, duke zbritur në fillim të shekullit të 20-të.

Reputacioni i tij letrar dhe shkencor i solli shpejt atij një njohje të nje personi te nderuar. Në 1830 ai u bë profesor mbretëror, në 1838 Hon. Ph.D. dhe profesor i jashtëzakonshëm në Universitetin e Berlinit, dhe në 1839 anëtar i Akademisë së Shkencave të Berlinit. Në 1845, ai u zgjodh anëtar i huaj i Akademisë Mbretërore Suedeze të Shkencave . Shumë oferta për poste të zakonshme profesori iu bënë, por ai i refuzoi të gjitha, duke iu përkushtuar detyrave të tij si redaktor i Annalen dhe ndjekjes së kërkimeve të tij shkencore. Ai vdiq në Berlin më 24 janar 1877. [2]

Vajza e tij Marie Poggendorff (lindur më 12 gusht 1838) u martua me Valentin Rose në 1872.

IluzioniRedakto

Iluzioni Poggendorff është një iluzion optik që përfshin perceptimin e trurit të ndërveprimit midis vijave diagonale dhe skajeve horizontale dhe vertikale. Është emëruar pas Poggendorfit, i cili e zbuloi atë në vizatimin e Johann Karl Friedrich Zöllner, në të cilin ai tregoi iluzionin Zöllner në 1860. [3] Në foton ngjitur, një vijë e drejtë e zezë errësohet nga një drejtkëndësh gri i errët. Vija e zezë duket e shkëputur, megjithëse në fakt është e drejtë; fotoja e dytë ilustron këtë fakt.

Shiko gjithashtuRedakto

 • Qeliza e acidit kromik

PublikimetRedakto

 
Fjalor manual biografik-letrar mbi historinë e shkencave të sakta, 1863
 • JC Poggendorff, Annalen Der Physik, Ser. 2, vëll. 139, f. 513–546 (1870)
 • JC Poggendorff, " Biographisch-Literarisches Handwörterbuch der exakten Naturwissenschaften " "(Tr. "fjalor dore biografik-letrar i shkencave ekzakte"). Johann Ambrosius Barth, Leipzig, 1863. Dy vëllime, Band 2 (M-Z)Google Books (weitergeführt in den Bänden III bis VIII durch die Sächsische Akademie der Wissenschaften zu Leipzig)
 • Biographisch-Literarisches Handwörterbuch
 • Emil Frommel, Johann Christian Poggendorff (Berlin, 1877)
 • Lebenslinien zur Geschichte der exacten Wissenschaften seit Wiederherstellung derselben . Alexander Duncker, Berlin 1853. Johann Christian PoggendorffGoogle Books
 • Geschichte der Physik . Joh. Ambr. Barth, Leipzig 1879. USGoogle Books , USGoogle Books , në

ReferimeRedakto

 1. ^ http://physics.kenyon.edu/EarlyApparatus/Electrical_Measurements/Potentiometer/Potentiometer.html Potentiometer, retrieved 2010 Nov 2
 2. ^ American Academy of Arts and Sciences Daedalus: proceedings of the American Academy of Arts and Sciences, Volume 12, 1877 page 330-331
 3. ^ Zöllner F (1860). "Ueber eine neue Art von Pseudoskopie und ihre Beziehungen zu den von Plateau und Oppel beschriebenen Bewegungsphänomenen". Annalen der Physik. 186 (7): 500–25. Bibcode:1860AnP...186..500Z. doi:10.1002/andp.18601860712. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

ReferimeRedakto

 •  Ky artikull përfshin tekst nga një botim tani në

Linqe te jashtmeRedakto

Gjeneral
 • Johann Christian Poggendorff </img>
 • Disku i Poggendorff, f3wm.free.fr, 2004-11-08.
Iluzioni