Këshilli Evropian

institucion i BE-së

Këshilli Evropian (anglisht: European Council - joformalisht EUCO) është një organ kolektiv që përcakton drejtimin dhe përparësitë e përgjithshme politike të Bashkimit Evropian. Ai përfshin krerët e shteteve ose qeveritë e shteteve anëtare të BE-së, së bashku me Presidentin e Këshillit Evropian dhe Presidentin e Komisionit Evropian. Përfaqësuesi i Lartë i Unionit për Punë të Jashtme dhe Politikë të Sigurisë merr pjesë gjithashtu në takimet e tij. [1] Themeluar si një samit joformal në vitin 1975, Këshilli Evropian u zyrtarizua si një institucion vetëm në vitin 2009 pas hyrjes në fuqi të Traktatit të Lisbonës . Presidenti i saj aktual është Donald Tusk, ishkryeministri i Polonisë . Charles Michel, kryeministri aktual belg është President i Zgjedhur, në detyrë nga 1 dhjetori i vitit 2019. [2] [3] [4] [5] [6]

Këshilli Evropian
European Council
Stema
Formuar më1961 (joformal)
2009 (formal)
LlojiInstitucionet e BE-së
Donald Tusk
Faqja në internetconsilium.europa.eu

Shiko gjithashtu Redakto

Literatura Redakto

 • Wessels, Wolfgang: The European Council. Palgrave Macmillan, Basingstoke 2016, ISBN 978-0-333-58746-1.
 • Stäsche, Uta: Die Entscheidungsproduktivität des Europäischen Rates. Rechtliche und empirische Untersuchung von der Europäischen Währungsunion bis zum Vertrag von Lissabon. 1. Auflage, wvb Wissenschaftlicher Verlag, Berlin 2011, ISBN 978-3-86573-599-7 (zugleich Dissertation an der Universität Halle/Saale).
 • Kietz, Daniela & Nicolai von Ondarza: Willkommen in der Wirklichkeit. In: SWP-Aktuell. 29/2010, Stiftung Wissenschaft und Politik / Deutsches Institut für Internationale Politik und Sicherheit SWP, Berlin.
 • Pahre, Hauke: Das Recht des Europäischen Rates. Eine Untersuchung im Lichte aktueller Entwicklungen der Europäischen Union. Lang, Frankfurt am Main [u. a.] 2008, ISBN 978-3-631-58302-9 (zugleich Dissertation an der Universität St. Gallen 2008).
 • Stark, Christine. "Evolution of the European Council: The implications of a permanent seat" (PDF) (në anglisht). Dragoman.org. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 9 korrik 2007. Marrë më 25 shtator 2020.

Referime Redakto

 1. ^ "Consolidated versions of the Treaty on European Union and the Treaty on the functioning of the European Union" (PDF) (në anglisht). Arkivuar nga origjinali (PDF) më 22 gusht 2017. Marrë më 21 gusht 2019.
 2. ^ Art. 13 et seq of the Treaty on European Union
 3. ^ Gilbert, Mark (2003). Surpassing Realism – The Politics of European Integration since 1945 (page 219: Making Sense of Maastricht) (në anglisht). Rowman & Littlefield. ISBN 9780742519145. Marrë më 23 gusht 2011.
 4. ^ "EUROPA – The European Council: Presidency Conclusions" (në anglisht). European Commission. Marrë më 11 dhjetor 2011.
 5. ^ "EUROPA : Home of the European Council and the Council of the EU - Consilium". www.consilium.europa.eu (në anglisht). Marrë më 2017-05-07.
 6. ^ Art. 15(4) of the Treaty on European Union

Lidhje të jashtme Redakto