Këshilli i Bashkimit Evropian, i përmendur në traktate dhe dokumente të tjera zyrtare thjesht si Këshilli, është institucioni i tretë nga shtatë Institucionet e Bashkimit Evropian (BE) ashtu siç janë listuar në Traktatin për Bashkimin Evropian . [1] Ai është një nga dy organet legjislative dhe së bashku me Parlamentin Evropian shërben për të ndryshuar dhe aprovuar propozimet e Komisionit Evropian . [2] Këshilli përfaqëson qeveritë ekzekutive të vendeve anëtare të BE-së [3] dhe ndodhet në Bruksel. [4]

Këshilli i Bashkimit Evropian dhe Këshilli Evropian janë institucionet e vetme të BE-së të cilat në mënyrë të qartë kanë karakter ndërqeveritar, domethënë forume të pranishmit e të cilëve shprehin dhe përfaqësojnë pozicionin e ekzekutivit të shtetit të tyre anëtar, qofshin ata ambasadorë, ministra ose krerët e shtetit / qeverisë.

Këshilli mblidhet në 10 konfigurime të ndryshme të ministrave kombëtarë (një përfaqësues për një vend anëtar ). Anëtarësia e saktë e këtyre konfigurimeve ndryshon në bazë të temës në shqyrtim; për shembull, kur diskutojmë politikën bujqësore, Këshilli është formuar nga ministrat kombëtarë, portofoli i të cilit përfshin këtë fushë të politikave (me Komisionerët Evropianë të cilët kontribuojnë, por jo duke votuar). [5] [6]

Shih edhe

Redakto

Referimi

Redakto
  1. ^ "EUR-Lex - C:2016:202:TOC - EN - EUR-Lex". eur-lex.europa.eu. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ "Legislative powers". European Parliament. Marrë më 13 shk 2019. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ "Legislative power". Europa (web portal). Marrë më 2007-07-11. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ "EUROPA : Home of the European Council and the Council of the EU - Consilium". www.consilium.europa.eu (në anglisht). Marrë më 2017-05-07.
  5. ^ "Parliament's legislative initiative" (PDF). Library of the European Parliament. 24 tet 2013. Marrë më 13 shk 2019. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  6. ^ "Planning and proposing law". European Commission. 20 pri 2019. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Lidhje të jashtme

Redakto