Një organizatë ndërqeveritara ose organizatë qeveritare ndërkombëtare është një organizatë e përbërë kryesisht shtetet e pavarura (që i referohet si shtete anëtarë), ose nga organizata të tjera ndërqeveritare. Organizatat ndërqeveritare shpesh thirren si organizata ndërkombëtare, edhe pse ky term mund gjithashtu të përfshijë edhe organizata jo-qeveritare ndërkombëtare siç janë organizatat pa-profit ndërkombëtare ose korporatat shumëkombëshe.

Llojet dhe qëllimet Redakto

 • Botërore ose organizata globale - në përgjithësi të hapura për shtetet e të gjithë botës për sa kohë plotësohen disa kusht. Në këtë kategori bëjnë pjesë Organizata e Kombeve të Bashkuara dhe agjencitë e saj të veçanta, Universal Postal Union, Interpol, Organizata Botërore e Tregtisë, Organizata Botërore e Doganave, Organizata Botërore e Natyrës, dhe Fondi Monetar Ndërkombëtar.
 • Organizata Rajonale - e hapur për vende nga një rajon i caktuar ose kontinent i botës. Në këtë kategori bëjnë pjesë Këshilli i Evropës, Bashkimi Evropian, Komuniteti Energjetik, NATO, Organizata për Siguri dhe Bashkëpunim në Evropë, Bashkimi Afrikan (AU), Organizata e Shteteve Amerikane (OAS), Shoqata e Kombeve të Azisë Juglindore (ASEAN), Unioni i Kombeve të Amerikës Jugore, Dialogu i Bashkëpunimit Aziatik (ACD), dhe Forumi i Ishujve të Paqësorit.
 • Organizatat kulturore, gjuhësore, etnike, fetare, apo historike - të hapura për anëtarët e bazuar në disa lidhje kulturore, gjuhësore, etnike, fetare, apo historik. Këtu përfshihen Komonuelthi Kombeve, Liga Arabe, Organisation internationale de la Francophonie, Komuniteti i Shteteve të Gjuhës Portugeze, Bashkimi Latin, Këshilli turk, Organizata Ndërkombëtare e Kulturës Turke, Organizata e Bashkëpunimit Islam, dhe Bashkësia e Shteteve të Pavarura (CIS).
 • Organizata ekonomike - në bazë të organizimit ekonomik. Disa janë të dedikuar për tregti të lirë, reduktimin e barrierave tregtare (Organizata Botërore e Tregtisë) dhe Fondin Monetar Ndërkombëtar. Të tjerët janë të fokusuara në zhvillimin ndërkombëtar. Kartelet ndërkombëtare, të tilla si OPEC, gjithashtu ekzistojnë. Organizata për Bashkëpunim Ekonomik dhe Zhvillim u themelua si një organizatë e përqendruar për ekonomi. Një shembull i një ONQ ekonomike e formuar kohët e fundit është Banka e jugut (Bank of the South).
 • Organizata edukative - përqendruar rreth studimit të nivelit të lartë. Akademia e Ligjit Evropian ofron trajnime në të drejtën evropiane për avokatët, gjyqtarët, avokatët, avokatët, në shtëpi këshillën dhe akademikë. EUCLID (universitet) i miratuar si një universitet dhe organizatë ombrellë i dedikuar për zhvillimin e qëndrueshëm të vendeve nënshkruese dhe përpjekjet e Universitetit të Kombeve të Bashkuara për zgjidhjen e problemeve të ngutshme globale që janë shqetësimi i Kombeve të Bashkuara, popullit të saj dhe Shteteve Anëtare.
 • Organizata shëndetësore dhe të popujve - bazohet në qëllimet e përbashkëta të perceptuara shëndetësore dhe popullatës dhe për të adresuar këto sfida së bashku. Një shembull është partneriteti ndërqeveritar për popullsinë dhe zhvillim "Partners in Population and Development

Shembuj Redakto

Kombet e Bashkuara Redakto

Misioni

 1. Të ruaj paqen dhe sigurinë ndërkombëtare, dhe për këtë qëllim: të marrë masa efektive të përbashkëta për parandalimin dhe largimin e kërcënimeve ndaj paqes dhe për shtypjen e akteve të agresionit apo shkeljeve të tjera të paqes, dhe për të sjellë atë me mjete paqësore, dhe në përputhje me parimet e drejtësisë dhe të drejtës ndërkombëtare, rregullimin ose zgjidhjen e mosmarrëveshjeve ndërkombëtare apo situatave që mund të çojnë në një shkelje të paqes;
 2. Të zhvillojnë marrëdhënie miqësore mes kombeve, të bazuara në respektimin e parimit të drejtave të barabarta dhe të vetëvendosjes së popujve, dhe të marrin masa të tjera të përshtatshme për forcimin e paqes universale;
 3. Të arrijnë bashkëpunimin ndërkombëtar në zgjidhjen e problemeve ndërkombëtare të karakterit ekonomik, social, kulturor, apo humanitar, dhe në promovimin dhe inkurajimin e respektit për të drejtat e njeriut dhe për liritë themelore për të gjithë pa dallim race, gjinie, gjuhe apo feje; dhe
 4. Të jetë një qendër për harmonizimin e veprimeve të kombeve në arritjen e këtyre qëllimeve të përbashkëta.[1]

Anëtarësia

193 shtete anëtare. Anëtarësia është "...e hapur për të gjitha shtetet e tjera paqedashëse që pranojnë detyrimet që përmbahen në këtë Kartë dhe, në gjykimin e Organizatës, janë në gjendje dhe të gatshëm për të kryer këto detyrime."[2]

Organizata e Traktatit të Atlantikut Verior (NATO) Redakto

Misioni

"Palët e këtij Traktati ripohojnë besimin e tyre në qëllimet dhe parimet e Kartës së Kombeve të Bashkuara dhe dëshirën e tyre për të jetuar në paqe me të gjithë popujt dhe të gjitha qeveritë. Ata janë të vendosur për të mbrojtur lirinë, trashëgiminë dhe qytetërimin e përbashkët të popujve të tyre, e themeluar mbi parimet e demokracisë, lirisë individuale dhe sundimit të ligjit. Ata kërkojnë të promovojnë stabilitet dhe mirëqenie në zonën e Atlantikut të Veriut. Ata janë të vendosur të bashkojnë përpjekjet e tyre për mbrojtjen e përbashkët dhe për ruajtjen e paqes dhe sigurisë. Prandaj ata pajtohen me këtë Traktat të Atlantikut të Veriut."[3]

Anëtarësia

"NATO është një Aleancë e përbërë nga 28 shtete anëtare të pavarura."[4]

Banka Botërore Redakto

Misioni

 • Për t'i dhënë fund varfërisë ekstreme, qëllimi i Bankës është të ulë përqindjen e njerëzve që jetojnë me më pak se 1.25 $ në ditë, dhe mos jenë më shumë se 3 për qind deri në vitin 2030.
 • Të prmovojë prosperitet të përbashkët, qëllimi është të promovojë rritjen e të ardhurave të 40 përqindëshit të poshtëm të popullsisë në secilin shtet.[5]

Anëtarësia

188 shtetet anëtare i përbërë nga organizata në pronësi të qeverive.[6]

Referime Redakto

Shënime Redakto

 1. ^ "Charter of the United Nations: Chapter I: Purposes and Principles". Un.org. Marrë më 2011-09-19. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ "Charter of the United Nations: Chapter II: Membership". Un.org. 1942-01-01. Marrë më 2011-09-19. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ "NATO - Official text: The North Atlantic Treaty, 04-Apr.-1949". Nato.int. 2008-12-09. Marrë më 2011-09-19. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ "NATO - Member countries". Nato.int. 2009-03-10. Marrë më 2011-09-19. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ "Ending Extreme Poverty and Promoting Shared Prosperity". worldbank.org. 2013-04-19. Marrë më 2013-12-12. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ "Member Countries". Marrë më 2013-12-12. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Lidhje të jashtme Redakto