Organizata e Bashkëpunimit Islam dikur quhej Organizata e Konferencës Islamike, (OIC; arabisht: منظمة المؤتمر الإسلامي Munaẓẓamat al-Muʼtamar al-Islamiyy; turqisht: İslam Konferansı Örgütü or İslam Konferansı Teşkilatı; bengalisht: অর্গানাইজেশন অব ইসলামিক কনফারেন্স; frëngjisht: Organisation de la Conférence Islamique; [gjuha indoneziane|indonezisht: Organisasi Konferensi Islam; malajzisht: Pertubuhan Persidangan Islam; persisht: سازمان کنفرانس اسلامی; urdu: سازمان کنفرانس اسلام), është organizat ndërkombëtare me delegat permanent në Kombet e Bashkuarame, me seli të përhershme në Xhide të Arabisë Saudite.

Organizata e Bashkëpunimit Islam
Formimi 22 shtator 1969 (Rabat, Maroku)
Gjuhët zyrtare arabe, angleze, franceze
Anëtaret 57 Shtete, 5 shtete me status vëzhgues
Selia Xhide (Arabia Saudite)
Sekretari Gjeneral Ekmeledin Ihsanollu
Anëtaret e OKI-së
Anëtaret e OKI-së
  Anëtare
  Anëtare përkohësisht e suspenduar
  Tërhiqet
  Vëzhgues
  Tenton të anëtarsohet por pengohet

OKI numron 57 shtet anëtare, shumica e të cilëve janë vende me sistem shtetror islame, dhe prej tyre disa shtrihen në Lindjen e Mesme, në Veri, në Azinë Juglindore, Azinë Jugore dhe në Amerikën Jugore.

Gjuhët zyrtare e OKI-së janë gjuha arabe, gjuha angleze dhe gjuha frënge.

Kjo organizatë paraqitet si përfaqsuese e përgjithëshme e botëkuptimeve islame në botë.

Shtetet pjestare të OKI-t Redakto

Pozicioni Shteti Viti antarsimit
1   Afganistani 1969
2   Algjeria 1969
3   Azerbajxhani 1991
4   Bahraini 1970
5   Bangladeshi 1974
6   Benini 1982
7   Brunei 1984
8   Burkina Faso 1975
9   Kameruni 1975
10   Çadi 1969
11   Komoros 1976
12   Bregu i Fildishtë 2001
13   Xhibuti 1978
14   Emiratet e Bashkuara Arabe 1970
15   Egjipti 1969
16   Gaboni 1974
17   Gambia 1974
18   Guineja 1969
19   Guinea-Bissau 1974
20   Guajana 1998
21   Indonezia 1969
22   Irani 1969
23   Iraku 1976
24   Jordania 1969
25   Kazakistani 1995
26   Kuvajti 1969
27   Kirgistani 1992
28   Libani 1969
29   Libia 1969
30   Malajzia 1969
31   Maldivet 1976
32   Mali 1969
33   Mauritania 1969
34   Maroku 1969
35   Mozambiku 1994
36   Nigeri 1969
37   Nigeria 1986
38   Omani 1970
39   Pakistani 1969
40   Palestina 1969
41   Katari 1970
42   Arabia Saudite 1969
43   Senegali 1969
44   Sierra Leone 1972
45   Siria 1970
46   Shqipëria 1992
47   Somalia 1969
48   Sudani 1969
49   Surinami 1996
50   Taxhikistani 1992
51   Togo 1997
52   Tunizia 1969
53   Turqia 1969
54   Turkmenistani 1992
55   Uganda 1974
56   Uzbekistani 1995
57   Jemeni 1969

Shtete me status vëzhgusi

Lidhjet e jashtme Redakto