13°17′N 16°22′W / 13.28°N 16.36°W / 13.28; -16.36

Republic of the Gambia
Emblema - Gambia
Flamuri Stema
Moto Kombëtare: Progress, Peace, Prosperity
ang.:Përparim, Paqe, Zhvillim
Vendndodhja - Gambia
Vendndodhja - Gambia

Gambia ndodhet në pjesën më perenimore të Afrkës dhe në pjesën perendimore të vendit ka dalje në Oqeanin Atlantik. Sipërfaqja e Gambisë është e kufizuarr nga Senegali përpos daljes në perendim.

Historia Redakto

Artikulli kryesor Historia e Gambisë

Politika Redakto

Artikulli kryesor Sistemi shtetror

Njësit administrative Redakto

Artikulli kryesor Njësit administrative

Gjeografia Redakto

Artikulli kryesor Gjeografia e Gambisë

Sipërfaqja e përgjithshme e Gambisë është 11,300 km2 nga kjo sipërfaqe 1,300 km2 janë ujë. Gambia shtrihet rreth koordinatave gjeografike 13 28 V, 16 34 P.

Gambia ka një bregdet një 80 km të gjatë dhe vijë kufitare 740 km që e ndanë atë nga Senegali.

Klima e Gambisë është e njëjtë me vendet ekuatoriale e nxehtë me sezonin e reshjeve nga qershori deri në nëntor dhe sezonin e thatësisë nga nëntor-maj.

Relievi i Gambisë është terren me rrafshnalta që vërshohen lehtë nga lumi Gambia, përanash rrafshnaltave gjenden disa male. Pika më e ultë e relievit është 0m përgjatë oqeanit Atlantik dhe ajo më e larta në lartësi mbidetare prej 53 metrave.

Ekonomia Redakto

Artikulli kryesor Ekonomia e Gambisë

Demografia Redakto

Artikulli kryesor Demografia e Gambisë

Kultura Redakto

Artikulli kryesor Kultura e Gambisë

Lidhje të jashtme Redakto

  Commons: Gambia – Album me fotografi dhe/apo video dhe materiale multimediale
  Commons: Gambia – Album me fotografi dhe/apo video dhe material multimediale