Sipërfaqja

Sipërfaqja është vend gjeometrik i tri ose më shumë pikave në hapësirë dhe zakonisht shënohet me S.

Sipërfaqja e katrorit dhe e qarkut janë të barabarta.

Për kuptimin e Sipërfaqes është mirë që të kihet parasysh përkufizimi i pikës në hapësirë D={{)| R dhe . Nëse të panjohurat x,y dhe z trajtohen edhe si koordinata të pikave lidhur me sistemin kartezian formulohet si bashkësia: S= {|}.

Ka disa formula të njohura për sipërfaqet e formave të thjeshta si trekëndëshat, drejtkëndëshat dhe rrathët . Duke përdorur këto formula, sipërfaqja e çdo shumëkëndëshi mund të gjendet duke e ndarë shumëkëndëshin në trekëndësha më të vegjël . [1] Për format me kufi të lakuar, zakonisht kërkohen metodat e analizës matematike për të llogaritur sipërfaqen. Në të vërtetë, problemi i përcaktimit të sipërfaqes së figurave të rrafshta ishte një motivim kryesor për zhvillimin historik të analizës matematike . [2]

Në ndryshim nga sipërfaqja, syprina i referohet vlerës numerike të sipërfaqjes. Pra shprehemi se syprina e një trekëndëshi është 80 e jo sipërfaqja e tij është.

Shiko dhe këtë

Redakto
  1. ^ Mark de Berg; Marc van Kreveld; Mark Overmars; Otfried Schwarzkopf (2000). "Chapter 3: Polygon Triangulation". Computational Geometry (bot. 2nd revised). Springer-Verlag. fq. 45–61. ISBN 978-3-540-65620-3. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Boyer, Carl B. (1959). A History of the Calculus and Its Conceptual Development. Dover. ISBN 978-0-486-60509-8. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)