Pavarësia është një gjendje e një personi, kombi, vendi ose shteti në të cilin banorët dhe popullsia, ose një pjesë e tyre, ushtrojnë vetëqeverisje, dhe zakonisht sovranitet, mbi territorin e tyre. E kundërta e pavarësisë është statusi i një territori të varur. Përkujtimi i ditës së pavarësisë së një vendi ose kombi festohet kur një vend është i lirë nga të gjitha format e kolonializmit të huaj; të lirë për të ndërtuar një vend apo komb pa asnjë ndërhyrje nga kombet e tjera.[1]

Shiko edhe Redakto

Referime Redakto

  1. ^ "Independence", Wikipedia (në anglisht), 2022-12-16, marrë më 2022-12-21