18°09′S 35°00′E / 18.15°S 35.00°E / -18.15; 35.00

República de Moçambique
Emblema - Mozambiku
Mozambiku Mozambiku
Moto Kombëtare:
Vendndodhja - Mozambiku
Vendndodhja - Mozambiku

Mozambiku ndodhet në pjesën jugore të Afrikës dhe përgjatë tërë vijës kufitare në lindje ka dalje në Oqeanin Indian. Pjesa tokësore e kufirit përshkohet nga kufiri me Republikën Afrika Jugore në jug, pastaj në perëndim me Zambian e Malevin dhe në veri me Tanzaninë.

Historia Redakto

Politika Redakto

Gjeografia Redakto

Artikulli kryesorë : Gjeografia e Mozambikut

Sipërfaqja e përgjithshme e Mozambikut është 801,590 km2 prej së cilës 17,500 km2 janë ujë. Mozambiku shtrihet rreth koordinatave gjeografike 18 15 ‘‘‘J’’’, 35 00 ‘‘‘L’’’.

Mozambiku ka një vijë bregdetare 2,470 km të gjatë dhe vijë kufitare 4,571 km që e ndanë atë nga : Malevia 1,569 km, Afrika e Jugut 491 km, Suazilandia 105 km, Tanzania 756 km, Zambia 419 km dhe Zimbabvea 1,231 km

Klima në Mozambik është tropikale gjerë më sub-tropikale.

Relievi i Mozambikut në pjesën bregdetare është terren i ulët dhe i rrafshët, në pjesën qendrore paksa më i ngritur, në pjesën verilindore gjenden rrafshnaltat dhe në perëndim është kryesisht terren malorë.Pika më e ultë e relievit 0 m është përgjatë bregdetit në oqeanin Indian dhe ajo më e larta në lartësi mbidetare prej 2,436 metrave në majën Binga (ang.: Monte Binga), në veriun e largët të vendit, afër kufirit me Tanzaninë.

Ekonomia Redakto

Kultura Redakto

Kultura e Shtetit

Të tjera Redakto

   * Telekomunikacioni
   * Transporti
   * Ushtria
   * Pushime

Lidhje të jashtme Redakto

  Commons: Mozambiku – Album me fotografi dhe/apo video dhe materiale multimediale
  • Qeveria
  • Kryetari
  • Parlamenti
  • etj.