Zambia


Zambia ndodhet në qendër të pjesës jugore të Afrikës dhe është një vend kontinental. Kufirit tokësor i Zambisë përshkohet nga kufiri me RD e Kongos e Tanzaninë në veri, me Mozambikun, Zimbabvenë e Botsuanën në jug, dhe në perëndim kufiri me Namibinë e Angolën.

Republic of Zambia
Emblema - Zambia
Zambia Zambia
Moto Kombëtare: One Zambia, One Nation
(ang.: Një Kombë Një Zambi)
Vendndodhja - Zambia
Vendndodhja - Zambia

Historia Redakto

Historia e Shtetit

Politika Redakto

Politika e Shtetit

Gjeografia Redakto

Artikulli kryesorë : Gjeografia e Zambias

Sipërfaqja e përgjithshme e Zambias 752,614 km2 prej së cilës 11,890 km2 janë ujë. Zambia shtrihet rreth koordinatave gjeografike 15 00 ‘‘‘J’’’, 30 00 ‘‘‘L’’’.

Zambia nuk ka bregdet ndërkaq ka një vijë kufitare 5,664 km të gjatë.

Klima në Zambia është tropikale dhe vende-vende e ndërprerë nga lartësia e madhe mbidetare e relievit. Sezoni i reshjeve fillon në tetor dhe përfundon në prill.

Relievi i Zambias kryesisht rrafshnalta me disa male e bjeshkë. Pika më e ultë e relievit 329 m është në lumin Zambezi dhe ajo më e larta në lartësi mbidetare prej 2,301 metrave në bjeshkët Mafinga (ang.: Mafinga Hills ).

Ekonomia Redakto

Ekonomia e shtetit

Demografia Redakto

Demografia e shtetit

Kultura Redakto

Kultura e Shtetit

Të tjera Redakto

  • Telekomunikacioni
  • Transporti
  • Ushtria
  • Pushime

Lidhje të jashtme Redakto

  Commons: Zambia – Album me fotografi dhe/apo video dhe materiale multimediale
  Commons: Zambia – Album me fotografi dhe/apo video dhe material multimedialeShiko edhe Redakto